Saturday 20 September 2014

Бойко Борисов: Гоненията срещу нас целяха ГЕРБ да бъде унищожен (Видео -3)


20.09.2014
„Ще управляваме по-твърдо, по-безкомпромисно и няма да спестим на никого нищо. Ние минахме през гонения с една единствена цел – ГЕРБ да бъде унищожен и на негово място да дойде Реформаторският блок.” Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на детска градина „Камбанка“ в Стара Загора. „И затова се събраха от кол и въже хора там, само и само да попречат на ГЕРБ да има пълно мнозинство и да управлява самостоятелно. Желаем им голям успех, но това, което чувам, от поведението им и това, което правят, те ще са последните, с които ще си разговарям след изборите”, добави Борисов. Той призова да спрат да манипулират по този грозен начин и да прехвърлят вина ГЕРБ.
„Защо Радан Кънев не отиде да пита Цветанов, да ме пита мен колко пъти съм бил в прокуратурата през тази година и три месеца – над 15 пъти. Защо не дойде тогава да ни каже кой е избрал главния прокурор или ВСС? Защо тогава мълча, а сега, понеже му е политически изгодно, иска да ни сложи вини”, попита председателят на ГЕРБ. По думите му Висшият съдебен съвет (ВСС) е избран с консенсус от всички партии, които бяха в парламента. „Така се избира, а ВСС си избра възможно най-добрия кандидат за главен прокурор след конкурс. Какво повече? Да вземат мнозинство, да сменят законите, да направят каквото искат, но да престанат от екраните да сипят обиди към нас. До тук бях с мълчанието по техен адрес.  Но им казвам, ние последни с тях ще говорим, а с БСП и ДПС няма да говорим”, категоричен бе Бойко Борисов.
„Слушам един виден реформатор днес да се упражнява по наш адрес. Когато беше Костинброд, когато повдигаха обвиненията срещу Цветанов, когато мен ме разкарваха, както и всички министри на ГЕРБ, по прокуратурата, той мълчеше като риба. Сега станал голям защитник на демокрацията. Точно обратното – ние и тогава си мълчахме, и сега си мълчим, защото съдебната система трябва да е абсолютно спокойна при взимането на решения, дори когато са и срещу нас”, посочи още Борисов. Председателят на ГЕРБ припомни състоянието на София преди да стане кмет на Столична община. „Така наречената „Синя София“, Костов - премиер, Софиянски - кмет,  след него - СДС, ДСБ и всичките тези борци за демокрация, те така бяха опоскали столицата, че над 140 детски градини бяха реституирани, продадени и разграбени. От тогава, откакто го има ГЕРБ в София, над 100 детски градини сме направили само там, а в страната сигурно са 300-400. Финансирани, проектирани и издадени на хората да си доведат децата на училище. Енергийно ефективни и всичко останало. Така че, когато говорят за нас, да не си мислят, че съм забравил и да се правят все едно сега са се родили и са станали бели и светли и чисти”, призова Бойко Борисов. По думите му грабежът в София се дължи на тези всичките хора. „И ако искат да им го напомням, ще им го напомням всеки ден. Мълчанието по техен адрес не значи, че сме били към тях толкова злопаметни. Щом искат да си играят на тази игра, да я играем”, заяви председателят на ГЕРБ.
Бойко Борисов подчерта, че съдебната система трябва да е стабилна. „Когато те определяха кой да е главен прокурор, ние си мълчахме. Когато те определяха кой да е шеф на съдиите, ние си мълчахме. Мълчахме си и тази година и два месеца, когато бяхме подложени на репресии, защото считахме и считам, че всеки трябва да си мине през проверките, когато има нужда“, обясни Борисов. Той припомни още, че се видя, че парите им са в КТБ. „Парите на партия ГЕРБ са в ДСК, нямаме сметки, нямаме обръчи, нямаме кръгове, нямаме никаква зависимост. Напротив – мъчим се да я спасим банката. Мъчим се, защото ако бяхме изтеглили държавните пари от КТБ, както те направиха, КТБ щеше да фалира преди година и половина. Но в момента има поне 3-4 такива банки, където държавата помага. Е, защо не кажат, че ГЕРБ е виновен и за това? ГЕРБ подкрепя българските банки, за да има български банки. От къде на къде ще ми правят всеки ден някаква интрига и внушения в обществото, че имаме общо с това. Напротив – те имат общо”, посочи Борисов.
„Народът трябва да работи, а за да работи децата трябва да има къде да бъдат гледани. В Стара Загора проблемът с детските градини е решен.” Това заяви Бойко Борисов в Стара Загора, където присъства на откриването на новоизградена детска градина. Детската градина е построена със средства от държавния бюджет, отпуснати по време на управление на ГЕРБ. Борисов посочи, че ГЕРБ ще продължи политиката си, а именно да финансира изграждането на детски градини и спортни площадки за децата на България. „Колкото повече детски градини, толкова повече работещи майки и бащи. Жените в 21 век искат да правят кариера. Как да работят родителите, ако няма къде да оставят детето. В ГЕРБ е така – финансираме, строим и си режем лентичка”, коментира председателят на ГЕРБ.
„Евродепутатите на ГЕРБ са поели ангажимент да са близо, както до кметовете, така и до хората и си го изпълняват, защото в ГЕРБ ни обединява каузата за доброто управление.” Това заяви Бойко Борисов на откриването на Европейския информационен офис в Стара Загора на евродепута от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова. По думите на Борисов, евродепутатите ще имат много работа, както в отделните региони на страната, така и в Европейския парламент. „Сега и евродепутатите ще трябва да работят много, за да върнем доверието на Брюксел в България и да размразим еврофондовете. Защото има една закономерност, при която винаги когато БСП и ДПС дойдат на власт, Брюксел спира еврофондовете на България. Когато управлява ГЕРБ Брюксел размразява еврофонодвете, защото ги използваме прозрачно”, коментира председателят на ГЕРБ. Той пожела много успех в работата на Ева Паунова и подчерта, че евродепутатите, кметовете, депутатите, министрите и експертите на партията трябва да работят заедно и да се преплитат като кръговете от знака на олимпийските игри.

Бойко Борисов: БСП и ДПС на власт – спрени всички еврофондове за България, ГЕРБ на власт – нито едно евро спряно (Видео)


20.09.2014
 „Станишев бил казал днес в Търново, че като дойде ГЕРБ, сме щели да вдигаме цената на тока. Представяте ли си колко са нахални и нагли тези хора?” Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в Казанлък при откриването на парк „Розариум“ в град Казанлък, изграден по Оперативна програма „Регионално развитие“ с проект, защитен по времето на правителството на ГЕРБ. Борисов припомни, че през 2006-та година управляващите от Тройната коалиция приеха закон за така наречените ВЕИ-та, с който определиха цената за изкупуване на електроенергията от тях. „Когато има закон, всеки управляващ човек или администратор, и премиерът, и министърът, е длъжен да спазва закона. Два пъти намалихме цените, помните колко сме го говорили това, два пъти в закона намалихме цените на ВЕИ-тата. В последната година те умишлено задържаха цената на тока, за да казват сега, че била ниска. Но 4 милиарда близо е задължението на НЕК, която е 100% Ваша“, посочи председателят на ГЕРБ. По думите му няма никакво значение дали парите се изваждат от единия или другия джоб. „Те ни бъркат в джоба през Националната електрическа компания (НЕК). От всички Вас и от парите Ви трябва да върнем 4 милиарда за това, че са задържали цената на тока. Това е простата сметка. Не им се подвеждайте!“, призова Бойко Борисов.
„Година и два месеца е много време. БСП и ДПС на власт – спрени  всички европейски фондове при първата тройна коалиция. Дойде ГЕРБ – нито едно евро спряно за България. Всички фондове работеха, ето ги парковете. Дойде Орешарски, БСП и ДПС на власт, спрени сега всички фондове. Нулева година – защо да си го причиняваме?“, попита Борисов. Той бе категоричен, че ако ГЕРБ беше продължила да управлява, досега тунелът под Шипка щеше да се строи. „Марица“ щеше да е готова, „Струма“ щеше да е готова. Виждате по „Тракия“ как се пътува до морето. „Хемус“ щеше да се строи. Не си го причинявайте“, призова в Казанлък председателят на ГЕРБ.
„Във времето на най-тежката финансова криза в света, която ни се  падна на мен и нашето правителство, видяхте, че построихме повече неща, отколкото 20 години са строени“, каза още Борисов. 
„Един мислител е казал, че зад всеки успял мъж има някоя жена, която да стои. В ГЕРБ, зад нас мъжете, вече имаме цяла армия от такива жени“,  каза Борисов и посочи като пример жените министри в кабинета на ГЕРБ, народните представителки от  партията, както и жените кметове на големи градове. „Кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Габрово Таня Христова, на Казанлък  Галина Стоянова, имаме за пример жени, които наистина направиха много за регионите си“,  заяви Борисов.
Той избори редица проекти, реализирани в рамките на управлението на ръководения от него кабинет, сред които строежи и ремонти на лечебни и детски заведения,  инфраструктура, спортни обекти. „Когато започнахме с кмета Живко Тодоров в Стара Загора площади, градска среда, спортни зали, тогава винаги ми беше криво, че Казанлък се забавя.  Но не се забави заради нас, а заради некадърен кмет“, посочи Борисов.
„Който си избере народът, той ще управлява. Виждате сега, че за година и два месеца има нула лева за Казанлък, пак ги изберете, ако искате“, коментира пред жителите на града Борисов и допълни, че за хората в ГЕРБ е лесно - „режеш лентички и показваш какво си направил“. „Всичко, което сме направили, остава за вас“, допълни председателят на ГЕРБ.

Росен Плевнелиев: Стартът на строителството на Южния газов коридор е нова страница от енергийната сигурност на Европа


19 Септември 2014 | 16:35

България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор. 
 
Изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС, и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата. Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор. 
 
В съвместна декларация, подписана от президентите Плевнелиев и Алиев, беше подчертана важността на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз“ и СОКАР от септември 2013 г. за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 г. „България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан“, се казва още в съвместната декларация на двамата президенти. Според държавния глава Росен Плевнелиев преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България. 
 
По време на срещата Росен Плевнелиев и Илхам Алиев потвърдиха решимостта на двете страни за разширяване на сътрудничеството в области като фармацевтика и производство на лекарства, строителство и изграждане на инфраструктурни обекти, туризма, култура и образование, наука и технологии. Двамата президенти насърчиха бизнеса от двете страни към работа по съвместни проекти и инвестиции. 
 
България ще работи за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и Азербайджан, записаха още в съвместната си декларация президентите Плевнелиев и Алиев. Подписаните споразумения за облекчаване на визовия режим и реадмисия, които влязоха в сила неотдавна, доказаха потенциала за по-нататъшно развитие на отношенията между ЕС и Азербайджан, считат президентите Плевнелиев и Алиев.
 
Според двамата президенти трябва да се засили работата на Междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество и очакват в скоро време четвъртото й заседание да се проведе в Баку. Това ще е важен импулс за развитието на двустранните икономически връзки, считат държавните глави на България и Азербайджан. 
 
Утре президентът Плевнелиев ще присъства на официалната церемония по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Президентът Плевнелиев: Южният газов коридор дава възможност България да стане център за газови доставки в Югоизточна Европа


20 Септември 2014 | 13:04

Българските проекти за междусистемни газови връзки с Гърция и с Турция трябва да бъдат разглеждани като  неразделна част от Южния газов коридор, позволявайки значителни газови доставки за България и съседните страни като Румъния, Сърбия и други държави в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на церемонията за старта на изграждането на Южния газов коридор.
В официалното откриване на строежа в Баку, Азербайджан, участва азербайджанският държавен глава Илхам Алиев, както и представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.
Интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до един милиард куб. метра, ще утвърдят България като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа, заяви в изявлението си при откриването на Южния газов коридор президентът Росен Плевнелиев.  Държавният глава подчерта, че страната ни е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.
Росен Плевнелиев отбеляза, че междустистемната газова връзка с Румъния скоро ще бъде въведена в експлоатация, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 година. По другите два проекта за интерконектори – със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове, подчерта президентът.   
Според Росен Плевнелиев с реализацията на Южния газов коридор ще се преодолее "зависимостта на България от една тръба“ и ще се гарантира сигурност на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа. "Преди пет години на Европа й беше напомнено за най-голямата й уязвимост – енергийната зависимост. България беше една от най-засегнатите страни по време на газовата криза през 2009 година“, припомни президентът Плевнелиев. "Намирането на алтернативни източници и маршрути за газови доставки е въпрос на национална сигурност, а енергийната диверсификация – ключов приоритет“, заяви държавният глава.
„Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор“, посочи президентът Плевнелиев и благодари на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз“ и СОКАР предвиждащ доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 година. Президентът Плевнелиев изтъкна готовността на българската страна да обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан за страната ни.

United Nations News Centre - Iraq: Security Council urges international support for Government’s combat against insurgents





19 September 2014

The Security Council today strongly condemned attacks by terrorist organizations including the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL), and urged Member States to assist the Iraqi Government’s efforts to combat militants and implement its new political agenda, while the United Nations envoy to the country briefed on the latest developments.United Nations News Centre - Iraq: Security Council urges international support for Government’s combat against insurgents


In the meeting presided over by United States Secretary of State John Kerry, the Council adopted a statement which urged the international community to work closely with the Government of Iraq to identify how best the world can aid implementation of the new Iraqi agenda.

The 15-member body once again expressed its deep outrage about Iraqis who have been killed, kidnapped, raped, or tortured by ISIL and also reaffirmed its full support for the UN Assistance Mission for Iraq in assisting the Iraqis and their Government in strengthening democratic institutions.

Members stressed the need that those who have committed violations of international humanitarian law or violations or abuses of human rights in Iraq must be held accountable, noting that some of these acts may constitute war crimes and crimes against humanity.

Also today, Nickolay Mladenov, head of the UN Assistance Mission in Iraq (UNAMI) briefed the Security Council on behalf of the Secretary-General, stressing that Iraq’s new Government will need international support as it works to restore security to large parts of the country.

Mr. Mladenov called Iraq’s transition “painful and scarred by violence.” Since the beginning of the year, ISIL has captured large parts of northern and western Iraq, gained access to substantial amounts of weapons, financial and natural resources.

“Their networks spanning the region and beyond have allowed them to recruit foreign fighters in their battle to dismantle the Iraqi state,” Mr. Mladenov, who is also the Special Representative of the Secretary-General, said.

“Their consolidated control over extended territory in both Iraq and Syria, combined with their ideology of hatred, fear and nihilism have turned ISIL into a clear danger to the very existence of a united Iraqi State, and a threat to the regional and international security,” he added.

The country is facing a humanitarian catastrophe and escalating emergency with up to 1.8 million Iraqis displaced since January. And the pressure on local communities across Iraq is growing as the continuing influx has created a massive shelter crisis. With winter fast approaching, Mr. Mladenov said, immediate measures must be enacted.

In response, the UN has mounted a massive humanitarian effort providing food, shelter, water, and health assistance. But Iraq’s Government must now also establish a national strategy to deal with the internally displaced. Minority groups have been systematically targeted.

On the issue of systematic targeting of minorities, Mr. Mladenov said that the UN Mission on the ground has conducted hundreds of interview with the victims and has verified widespread human rights violations have been committed by ISIL but also by armed groups supportive of the Government as well as some committed by Iraqi Security Forces.

For any security plan to succeed it must be broadly accepted by all communities. And while the Iraqi Constitution remains the “guiding framework for legitimately resolving all grievances,” Mr. Mladenov said that transitional justice and reconciliation are impossible without addressing these human rights violations of the past and the present.

To that end, the international community must continue to support the Government of Iraq and provide security, humanitarian and developmental assistance needed. Iraq and its neighbours have an unprecedented opportunity to re-start positive bilateral relations based on mutual interests and partnership.

News Tracker: past stories on this issue
UN chief lauds formation of new Government in Iraq

Boyko Borissov: Гарантирам, че ще положим денонощно старание да извадим държавата от кризата (video)


Boyko Borissov

Бойко Борисов: Трябва пълна мобилизация, защото можем пак да сме първи и да ни управляват други. Четири години, в най-голямата световна икономическа криза, ние имахме най-стабилната финансова система. Дойдат ли БСП, банките падат. Най-много обичат парите на другите. Можем да ви обещаем само работа, ако можем така да се измъкнем от тежкото положение. Имаме най-добият екип, най-добрите специалисти, най-голямата подкрепа от Европа.