Monday 4 November 2013

Методи Андреев: Оставките на Бисеров са следствие на извънпарламентарното задкулисие



http://www.faktor.bg/poltika/hlyab-i-pasti/13826-metodi-andreev-ostavkite-na-biserov-sa-sledstvie-na-izvanparlamentarnoto-zadkulisie.html

Оставките на Христо Бисеров едва ли са свързани с влошено здравословно състояние.
На 100% сигурно е, че това решение не  е взето доброволно от зам. лидера на ДПС, а под силен натиск от задкулисието – кукловодите и финансовите групировки, с които е обвързана тази партия. Така бившият депутат от ОДС и шеф на комисията по досиетата Методи Андреев коментира пред Faktor.bg кадровите трусове в партията на Доган. 
Бисеров влезна в този парламент за да мъсти на ГЕРБ. Нека си спомним, че в последните дни на предишното Народно събрание той влезе в конфликт с  Бойко Борисов и се закани да извади интересни факти от делото на Сретен Йосич. Бисеров беше готов сега да използва властта си. За това не е логично да напуска и трите поста заради честолюбие. Преди 13 г. когато  Иван Костов го изгони от СДС той остана в парламента като депутат, а сега се разделя с този пост и губи парламентарния имунитет, анализира ситуацията Андреев. Според него ДПС вече не вижда в лицето на Бисеров надежден партньор и неговият един глас може да се окаже решаващ.
Отстраняват го за да дойде сигурният кадър. На Бисеров трябва да се задават въпроси, и той е длъжен да отговори на обществото. „Защо напуска парламента?”, е по-сериозен въпрос  от „Кой назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС”?. Някой е загубил доверието в него и го махат. Ясно е, че факторът оказваш влияние е извънпарламентарен и само Доган има тази сила, допълва още Андреев.
Методи Андреев припомня, че преди години Бисеров бе отстранен от Костов от СДС, защото поиска разделяне на партийната от държавната власт и критикуваше Командира, че не може да бъде едновременно и партиен лиодер и премиер. По-късно обаче стана ясно, че Бисеров и Йордан Цонев са работели за „Мултигруп” и са имали задача да купят и откъснат от ОДС депутатите, за да бламират управлението на сините. За тези тайни операции свидетелства Осман Октай. По тази линия е и топлата им връзка с Доган, който от СДС ги прие веднага в своите редици.
В средите на парламента коментират още, че Бисеров през последните години е бил един от най-скритите, но верни представители на руските интереси у нас. За обществото останаха скрити и скандалите около имотното му състояние в София и Италия, връзките му с турския топ бизнесмен Фуат Гювен и финансирането на целия му бизнес

Хората не искат нито Орешарски, нито БСП






http://www.svobodata.com/page.php?pid=12491&rid=20
« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Eдвин Сугарев

Само 23% от българите смятат, че марионетното правителство на Пламен Орешарски трябва да довърши своя мандат – според представително изследване на “Алфа Рисърч”, проведено между 19 и 25 септември тази година. 76% са на обратното мнение – че трябва да има предсрочни избори.
Тези резултати буквално зачеркват всички усилия на управляващата тройна коалиция да докаже обратното – че българите искат, ама много искат да се запази статуквото – и че треперят от страх да не би да се върне на власт тиранинът Бойко Борисов. За постигане на такова впечатление беше хвърлен между впрочем огромен ресурс: като се почне от тъй наречените “контрапротестиращи”, събирани по села и паланки; като се мине през разни Шамари и Петна, през хоровото блеене на Пеевските медии, през политическите заклинания на Станишевци и Миковци – и се стигне до удобно нагласените социологически проучвания и шаването на едни голф-олигарси, играещи по съвместителство ролята и на политически шамани.
И сега изведнъж – 76% от хората не щяли да бъдат управлявани от финансовия гений Орешарски, а искали предсрочни избори... Ами сега?
Голямата беда е, че “Алфа Рисърч” е частна агенция, и че Боряна Димитрова няма как да бъде уволнена от председателя на НС, който поради едни подобни проценти уволни Лидия Йорданова, директор на държавната НЦИОМ (и се закани да закрие и самата агенция, понеже нямало нужда от нея!).
76% недоверие в правителството е твърде драматичен резултат, за да бъде пренебрегнат от управляващите, а в още по-голяма степен – от българските граждани. Отиват на кино всички приказки за това как само няколко хиляди протестират – и как има едно огромно мълчаливо мнозинство, което си кюта в къщи, но с цялото си сърце подкрепя Орешарски.
След като три четвърти от населението на България не ти вярва и иска да се омиташ от политическата сцена, няма как да претендираш за легитимност – дори и да си имал такава, си я загубил. Вече си натрапник, който може да управлява само с помощта на полицейски палки – и само зад стоманени заграждания. Колкото и гьонсурати да бъдат, колкото и демократични гримаси да правят вкостенилите се в позата си властници, те в един момент неизбежно ще установят, че вече никой не им вярва – нито извън, нито вътре в страната.
Изводите на “Алфа рисърч” също съдържат твърде нерадостни прогнози за социалистите. Това беше агенцията, която в предишно свое изследване показа разлика от няколко процента между ГЕРБ и БСП – в полза на столетницата. Сега картината е различна: двете партии са почти изравнени – БСП има 17.9%, а партията на Бойко Борисов – 17.1%.
При това според “Алфа Рисърч”: “След период на по-ясно изразено преимущество за управляващите усилията на БСП да съхрани правителството в условията на непрекъснати протести изглежда водят до изчерпване на мобилизационния й потенциал и тя вече е достигнала своя таван.” А щом БСП като управляваща партия е достигнала своя таван, вече й остава само да пада. Такава е сто процента потвърдената участ на управляващите партии в България.
Дереджето на нейните клонинги също не е безоблачно. ДПС, която би получила 6.1%, ако изборите бяха днес, не би била вече трета политическа сила – такава би бил Реформаторския блок със 7%. Що се отнася до Атака, тя вероятно би отпаднала от реалния политически живот с резултат едва 1.6% (като се има предвид, че изследването е правено преди кръчмарските подвизи на атакистите в Брюксел).
Какви са при това положение шансовете на кабинета? Отговорът е еднозначен: никакви. Днес сламените човеци на Цветан Василев и Пеевски се опитват да си купят доверие, като раздуват бюджета и увеличават външния дълг на България – с идеята покрай голямото крадене да остане и някой лев за социални харчове. Минимализмът на последните обаче ги прави смешни – хората вече видяха, че вместо да намаляват с “до пет процента”, сметките за ток растат.
Версията с лумпените, които искат оставката на правителството, докато масата народ му се радва, също не издържа критика – както впрочем и налудните внушения, че някакви подли родни и световни олигарси, някакви там “соросоиди” мътят водата на родната вътрешна политика. А как вървят нещата с международната подкрепа, показват много ясно брюкселските врати, тръшнати пред забягналите от вота атакаджии, както и все по-острото мърморене по адрес на недоразумението Станишев начело на ПЕС. Още по-драматично стоят нещата с вътрешнопартийното недоволство, което изкристализира като неочакван съюз между Гоце и Татяна Дончева – с очевидни реваншистки амбиции.
Има ли управляващата тройна коалиция някакви други резерви? Струва ми се, че не. Тя полага отчаяни усилия да управлява, докато може – и очевидно съзнава, че евентуален срив би извадил участващите в нея партии от властта за неопределено дълъг срок – и че най-вероятно би се стигнало не само до смяна на политическото статукво, но и до подмяна на политическия елит.
Всъщност Станишев и компания имат едно единствено основание да се надяват на политическо дълголетие – една единствена резерва – и тя е в неустановеното и несигурно статукво на българската десница (доколкото изобщо можем да говорим за такава). Изравнените резултати между БСП и ГЕРБ, от една страна – и фактът, че почти половин България не намира адекватен политически субект, комуто да делегира своите права, поставя една категорично изискване – такъв субект трябва да бъде създаден, а цялата десница трябва да осъзнае, че трайното отстраняване на БСП, ДПС и Атака от властта е политическа задача №1, в името на която трябва да бъдат надмогнати всички различия. Без това осъзнаване България няма да има шанс да бъде нормална държава, а и никак не бих се учудил, ако след едни бъдещи избори Реформаторският блок, вместо да упражнява властта, вземе, че се разпадне – примерно на приемащи и неприемащи Бойко Борисов – и ако някоя от включените в него партии – примерно тази на Меглена Кунева – изведнъж по стар навик реши, че комунягите са по-малкото зло за страната ни.
Би било печално да настъпим още веднъж мотиката. И затова нов – не само десен, но и антикомунистически субект трябва да бъде създаден – не на последно място и за да предотврати подобни изненади.

Бизнесът на двама агенти на ДС във Великотърновския университет





Рубрики Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 04 Ноември 2013 18:32
http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1530

Студентите, окупирали аудитория 321 във ВТУ, разкриха бизнесотношенията между ректора на университета проф. Пламен Легкоступ (на снимката) и зам.-декана Пеньо Пенев – и двамата обявени като сътрудници на Държавна сигурност | Снимка: dariknews.bg.

Сайтът desebg.com публикува информация, изпратена до медиите от ранобудните студенти, окупирали аудитория 321 във Великотърновския университет  „Св. св. Кирил и Методий” (ВТУ). Тя е свързана с методите на назначаване на ръководни кадри от страна на ректора на университета проф.Пламен Легкоступразкрит като явочник на ДС и бизнес контактите му с друг агент на репресивния апарат на БКП преди 10 ноември 1989 г., който днес се е издигнал до зам.-декан във ВТУ . Информацията е публикува на сайта на ранобудните студени във ВТУ. Заглавието на публикацията е на desebg.com, който е готов да предостави мнението на страните, които се почувстват засегнати от изнесената информация.


„Отначало си мислеха, че ще ни уплашат и ще свалим окупацията бързо-бързо. След като видяха, че не се поддаваме, а напротив – че това ни дава сили, започнаха да противопоставят студенти срещу студенти и да твърдят, че зад нас стоят финансови интереси. И това не помогна. Няма и да помогне. Ние ще продължим да информираме обществото за случващото се тук и ще продължим да търсим истината.”
С тези уводни думи студентите, участници в окупацията на аудитория 321 във ВТУ представят свое разследване, основаващо се изцяло на факти, които не са широко известни, както на студентството, така и на обществото.

Бизнесът на Пламен Легкоступ
След проверка в публичните регистри ранобудните студенти от ВТУ установяват, че ректорът проф. Пламен Легкоступ до 2011 г. е бил „Неограничено отговорен съдружник“ и „Лице, на което е възложено управлението“ във фирма „Спектър – Пенев, Димитрова и Сие“ СД. „Като прочетем с какво се занимава това дружество, оставаме с впечатлението, че то се занимава с всичко”, пишат студентите.
Ето какво е краткото описание на дейността: „Външнотърговска дейност – внос, износ, бартер, реекспорт, обменни и компенсационни сделки и други специфични търговски операции, посредническа дейност, организиране на търгове за продажба на произведения на изкуството и антиквариат, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспортна дейност, строителство и експлоатация на спортно-развлекателни комплекси, електронни и механични игри, билярд, моникс, тихи и други игри, рекламна дейност, издателска дейност, производство и търговия с мебели, облекла, керамична, стъкло, дърво, метал и кожа и стоки със сувенирен характер.“
„Изключително се гордеем, че ректорът на университета, в който учим, е компетентен в толкова много области и е бил част от успешно развиващ се бизнес. Ще имаме предвид да не играем с него билярд, докато не усвоим достатъчно добре занаята”, коментират студентите.

Съдружие на агент с агент
Дотук те откриваме нещо нередно. Те се заинтересоват от хора, с които проф. Легкоступ е бил съдружник във фирмата, занимаваща се с всичко. Това са Пеньо Семов Пенев и Яна Михайлова Димитрова. Врешение №2-16/14.06.2012 г. на комисията по досиетата (това е проверката на ръководните кадри във ВТУ за принадлежност към комунистическите тайни служби, б. а.) се съдържа следната информация:
Пламен Анатолиев  Легкоступ – от 1984 г. официално е част от структурата на бившата Държавна Сигурност във Велико Търново  като съдържател на явочна квартира. Посоченият в документа псевдоним е „ОАЗИС“.
Пеньо Семов Пенев – от 1983 г. агент „СИБИН” на Окръжно управление на МВР-ДС във Велико Търново по линия печално известната структура на Шесто управление на ДС отговарящо за борбата с „идеологическата диверсия“.
„Странно съвпадение – Пламен Легкоступ и Пеньо Пенев по едно и също време са били в структурата на ДС, и двамата във Велико Търново. И ако кажем, че са се познавали от студенти, няма да излъжем. Според  справката в Търговския регистър се оказва, че бившите колеги-доносници  са били колеги отново, но вече като бизнес партньори. Всъщност не само”, пишат възмутените студенти
Те посочват, че когато през месец май 2007 г. проф. Легкоступ става ректор на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Пеньо Пенев е обикновен ръководител-катедра в същото учебно заведение. Не минава и месец от встъпването в длъжност на новия ректор и Пенев моментално се издига в кариерата – става заместник декан. Освен това в момента е и член на Академичния съвет на ВТУ.
„Явно старото приятелство не е забравено, както и общата служба към партията-майка. Пък и бизнесът върви. Но ние вярваме, че Пенев върви нагоре в кариерата си не заради връзки, а заради лични качества, които дълго време е доказвал пред Легкоступ – сигурно е полагал изпит след изпит, за да спечели доверието на новия ректор”, посочват студентите в писмото си.

Третият съдружник
Те обръщат внимание и на третия съдружник в „Спектър – Пенев, Димитрова и Сие“ СД – Яна Михайлова Димитрова. За нея няма данни да е свързана с ДС, но студентите отбелязват, че въпреки младостта си, тя вече от доста време е преподавател в катедра „Педагогика“ във Великотърновския университет.
„Разбира се, ние и тук сме убедени, че от всички кандидати за длъжността, Димитрова е показала най-добри знания и способности и това е причината бързо-бързо след завършването си тя вече да обучава студенти. Сигурни сме, че бизнес отношенията и съдружничеството с Пенев и Легкоступ нямат никакво отношение по повод назначаването й в университета”, коментират студентите.
С нотка на сарказъм те се надявам, че всички тези съвпадения между бизнеспартньорите и учени от ВТУ са случайни. „Надяваме се също и че Пенев и Легкоступ са се разкаяли за сътрудничеството си към политическата полиция на един тоталитарен режим. Надяваме се, че всички тези постове са постигнати не на базата „те са наши хора“, а на основата на компетенции и качества. Но откъдето и да го погледнем, изглежда подозрително. Да, това не е престъпление. Не и според юридическите закони. Но според моралните е най-малкото възмутително. Смятаме, че е крайно време този вид назначения да спрат”, убудуне ся ранобудните студенти във ВТУ.
 И не е само във ВТУ, а в цялата страна. В заключение те завяват:
„Искаме да се обърнем и към ректора проф. Пламен Легкоступ – въпреки лъжите, които изказахте по наш адрес, въпреки заплахите които получихме, въпреки натискът, който оказват определени хора и среди над нас, ние няма да се откажем. Ние ще търсим справедливост докрай и по всякакви начини. Защото Вие излязохте срещу нас, студентите окупатори, а ние очаквахме подкрепа от Вас и ръководството на университета. Не я получихме, вече не я и чакаме. Това, което отсега нататък ще правим, е да изваждаме истината на бял свят. Защото само истински свободният човек не се страхува да каже това, което мисли.”