Tuesday 16 September 2014

Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна




ПЛЕНАРНА СЕСИЯ Съобщение за пресата - Външни отношения − 16-09-2014 - 14:07

Европейският парламент даде съгласието си за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо и задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия (ЗВССТ). В същото време споразумението беше ратифицирано от парламента на Украйна в Киев. Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни.

Във вторник, в Страсбург, депутатите подкрепиха споразумението с 535 гласа „за“, 127 „против“ и 35 „въздържал се“.

„Чрез тази ратификация европейският избор на Украйна ще бъде институционализиран и бъдещето на Украйна ще се свърже с това на ЕС. Украинското общество заплати най-високата цена за европейските си стремежи. То е в траур за смъртта на много хора, страда от териториална окупация от Русия и преживява влошаваща се икономическа криза. С тази ратификация ЕС дава на Украйна най-силния знак на подкрепа, въпреки злополучното предложение за отлагането на датата за влизане в сила на споразумението за свободна търговия“, заяви докладчикът Яцек Сариуш-Волски (ЕНП, Полша). Той добави, че споразумението „не е крайната цел на отношенията ЕС—Украйна“ и подчерта, че общото бъдеще на ЕС и Украйна трябва да бъде защитено от руската агресия, чрез въвеждане на „все по-тежки санкции, докато цената за Русия да поддържа подобна политика стане твърде висока“.

„Това е исторически момент“, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц в обръщението си към депутатите от пленарните зали в Страсбург и Киев свързани с директна видео връзка. „Решението на двата парламента да гласуват днес едновременно споразумението е свободна демокрация, обратното на контролирана демокрация. Европейският парламент винаги е защитавал териториалната цялост и суверенитет на Украйна и ще продължат да го прави“, добави г-н Шулц.

Точно преди Парламентът на Украйна да ратифицира споразумението, президентът Порошенко заяви: "Украинците успяха да обърнат посоката на на експреса, който доскоро се движеше на изток, и аз се надявам, че днешното гласуване потвърждава този избор. Нашите синхронизирани ратификации са празник не само за Украйна, но и за Европа, защото без Украйна няма обединена Европа. Искам да благодаря на Европа за подкрепата в тези трудни времена и в същото време бих искал да обърна внимание на нашето правителство - ЕС иска само едно в замяна - реформи. Призовавам Ви да не ги отлагате по никакъв начин!“

Какво включва споразумението?

Споразумението предвижда политическо асоцииране и свободна търговия. Политическите разпоредби приближават Украйна с една стъпка по-близо до ЕС, като отварят нови канали за политически диалог и създават базови правила за сътрудничество в области като енергетика, транспорт и образование. В него са предвидени и изисквания към Украйна за провеждане на реформи и за зачитане на принципите на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

Споразумението включва и темата за увеличаването на движението на работници, като залага като цел установяването на безвизов режим на пътуване и привеждането в съответствие на регулаторните системи на двете страни, чрез приемането на подробни графици от страна на Украйна за транспонират на елементи от правото на ЕС в националното законодателство.

Задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия значително интегрира пазарите на ЕС и Украйна, чрез премахване на вносните мита и забраната на други търговски ограничения, макар и със специфични ограничения и преходни периоди в „чувствителни“ зони, като например търговията със селскостопански продукти. То предвижда и частично интегриране на пазарите на обществените поръчки.

Кога ще влезе в сила?

В резултат на днешното гласуване, както на ЕП, така и на украинския парламент, споразумението ще се прилага временно, като началната дата предстои да бъде одобрена от Съвета. За да има споразумението пълна правна сила, то трябва да бъде ратифицирано от 28-те държави членки на ЕС. Досега то е от 6 страни, като могат да изминат няколко години, преди процесът да е завършил във всички държави членки.

Планираше се правилата за търговия да влязат в сила от 1 ноември тази година, но миналия петък, 12 септември, ЕС, Украйна и Русия се договориха за отлагане на срока за влизане в сила на търговските правила до 31 декември 2015 година.

Европейската комисия заяви, че ще продължи да прилага „автономни търговски преференции“ за Украйна. Те по същество отварят едностранно пазара на ЕС за Украйна. Решението за удължаване на тези преференции ще се нуждае от подкрепа на Европейския парламент на по-късен етап.

Ще се борим за по-добра инфраструктура, за икономическо съживяване, за нови работни места, за по-добро финансиране на земеделието.


Даниела Дариткова

Кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ за Смолянски избирателен район, начело с водачът на листата д-р Даниела Дариткова разгледаха изложбата на ПП ГЕРБ на пл. "България" в Смолян. Тя преминава под мотото "Стабилна България. Време е!", с №9 в бюлетината. На нея са представени и основните приоритети на ГЕРБ за различните сектори на икономиката, като енергетика, социална сфера, образование, селско стопанство, здравеопазване и др.
"ГЕРБ доказахме, че можем да работим за правилното развитие на страната. Ще се борим за по-добра инфраструктура, за икономическо съживяване, за нови работни места, за по-добро финансиране на земеделието. Ние залагаме на стабилността, а тя се гарантира от ГЕРБ”, подчерта д-р Дариткова, водач на листата в Смолянския избирателен район. Тя заяви, че ГЕРБ поема ангажимент да възстанови стабилността на държавата, да възстанови европейското финансиране. „Ние заявяваме, че ще работим много. Това го можем. Това сме го доказали.”, допълни кандидат-депутатът.

Mariya Gabriel: Днес станахме свидетели на исторически момент!


Mariya Gabriel
Европейският парламент гласувахме едновременно с Парламента на Украйна очакваното,
 Споразумение за асоцииране ЕС-Украйна

Докладът беше приет с голямо мнозинство, което за пореден път показва, че Европейския съюз изпълнява своя ангажимент по отношение на Украйна.

Споделям силното послание, което президентът на Украйна отправи към украинското правителство: ЕС иска само едно в замяна - реформи.

Калин Каменов: Възраждането 15-ти септември



Posted on September 15, 2014 by  — Leave a reply   Leave a reply


15-ти септември е денят на българското Възраждане, който за щастие идва всяка година. Виждайки с какъв ентусиазъм децата (а и много от техните родители) се отнасят към новата учебна година съм оптимист. Колкото и трудно да живеем, българското семейство съхранява любовта си към науката и стремежът към знание.
Днес участвах в откриването на учебната година в 81-во СОУ в София. Опитах да обясня на децата (а и на учителите) че най-важният урок е да научат значението на думата ЗАЕДНО.
Ако някой от получи двойка, всички трябва да го подкрепят! Ако някой падне – всички трябва да му помогнат, вместо да го подиграват! Изграждането на приятелства и споделени хубави спомени са най-ценното, което децата могат да вземат от ученическите си години. Другото е въпрос на концентрация и старание.
Пожелавам на всички български деца да бъдат здрави, непримирими и жадни за знание! Всеки ден!

Възможно ли е джаз, рок, фолклор и класическа музика да съберат на една сцена музиканти, танцьори, певци и публика?


Пламен Стоилов

„Мисия РУСЕ“ – Мисията е възможна
Очакваме ви на 21 септември от 18:00 часа на Площада пред Община Русе, за да се включите в първото по рода си събитие за България – музикална „Мисия РУСЕ“!
Един музикален експеримент със специалното участие на британския композитор, диригент и психолог Тим Щайнер! „Мисия РУСЕ“ ще събере русенци на площад „Свобода“ в навечерието на един от големите национални празници – Независимостта на България. Под ръководството на Щайнер всички заедно – професионални музиканти, певци и танцьори, любители и ние, публиката – ще създадем един интерактивен музикален пърформанс.
Подготовката за събитието тече от няколко месеца, а целта е на сцената заедно да се качат музиканти и артисти, които традиционно се изявяват в различни области на изкуството. Самият Тим Щайнер вече гостува в дунавския град, за да почувства атмосферата и да усети неповторимия дух на Русе. Специално създадената от него за „Мисия РУСЕ“ музика е вдъхновена от над 120-те първи неща, случили се в Русе, от близостта на града до река Дунав и от свободния дух на русенци.
Чуйте Русе по различен начин, а ако свирите или пеете – качете се на сцената и направете „Мисия РУСЕ“ ВЪЗМОЖНА!
Събитието се реализира по идея и с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух“

Уважаеми приятели от българската общност във Валенсианска област в Испания, Уважаеми приятели от всички български общности в чужбина,United States.


ПП ГЕРБ продължава целенасочената си политика за приобщаване на българските общности в чужбина към политическите и обществените процеси в Република България. За нас е изключително важно Вие да бъдете активна част от случващото се в нашата родина. Вярвам, че динамиката на съвременния живот и все по-бързо развиващите се информационни технологии създават все по-реални възможности за всеки наш сънародник, живеещ във всяка точка на света, да участва в политическия живот в България. Именно в тази посока са насочени и нашите усилия, за да бъдем близо до всеки от Вас, както чрез присъствието ни в социалните мрежи и разработването на новия интерактивен сайт на партията, така и чрез разкриването на повече офиси на ГЕРБ в чужбина.
Модерната визия за развитие на българската държава категорично включва всички български граждани, живеещи както в страната, така и извън нейните географски граници. За да устоим на демографските и геополитическите предизвикателства, които стоят пред нас като народ, несъмнено трябва да работим всички заедно за развитието на нашата родина, независимо от произхода, вярата и разбиранията ни, и без значение къде сме избрали да живеем към настоящия момент. Като най-голямата българска дясно-центристка партия, ние разбираме много добре необходимостта да работим с всички наши сънародници за постигането на националните каузи. Това е отразено и в новата ни управленска програма, къде поемаме ясен ангажимент да защитим правата и интересите на българските граждани в чужбина на основата на нов Закон за консулската защита, електронни консулски услуги и система за реагиране в случаи на бедствия и извънредни ситуации.
Уверен съм, че българската диаспора в чужбина може да бъде в основата на преодоляването на икономическата криза в България, защото именно Вие можете най-пряко да влияете върху подобряването на репутацията на страната ни в международен план. Същевременно, добрата реализация на голяма част от Вас, постигната на основата на качествено образование и високо ефективен честен труд, е изключително ценен актив за българската държава, защото всеки успешно реализиран българин в чужбина е своеобразен посланик на България пред света. В този план, за нас като държавници, е важно Вие да се чувствате част от дневния ред на нашата родина. По този начин и Вашите деца ще запазят емоционалната си връзка с България и ще бъдат част от просперитета на страната ни, който вярвам, че ще постигнем всички заедно след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.
Скъпи приятели, не оставяйте съдбата да определя живота Ви без Ваше участие. Бъдете активни и отидете до избирателните урни на 5 октомври. Знам, че за много от Вас, това ще бъде почти непосилно усилие, имайки предвид големите разстояния, които ще трябва да пропътувате за да гласувате, но именно от този Ваш избор може да започне голямата промяна, която очакваме вече десетилетия.
Бъдете здрави, развивайте знанията и уменията си, и продължавайте да обичате България!
Цветан Цветанов
Заместник-председател на ПП ГЕРБ
Председател на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ

Може ли Акупунктура да помогне за Лечение на Депресия? (преценете сами)


By admin 
Депресията е сериозно медицинско заболяване, което може да понижи качеството на живот на едно лице, като същевременно допринасят за появата на симптоми като главоболие, безсъние, умора и недохранване. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), почти един от всеки 10 възрастни в САЩ казват, че са депресирани. Депресия е нарастващ проблем, който често се маскира с лекарства с рецепта, което принуждава някои да търсят алтернативни форми на лечение.
Повечето случаи на депресия се лекуват с лекарства с рецепта, които предизвикват редица проблеми на техните собствени. флуоксетин, ertraline, пароксетин, флувоксамин, циталопрам, и есциталопрам са само една шепа от най-често е предписано лечение с антидепресанти, всички  имат дълъг списък от странични ефекти. Въпреки това, учените   казват, че акупунктурата може ефективно  да лекува  депресия при някои индивиди.
Едно скорошно проучване, проведено от изследователи във Великобритания изследвани 755 пациенти, които са били   клинично депресирани са диагностицирани от техния първичен здравен лекар. Тогава пациентите са разделени в три различни групи въз основа на лечението . Едната група получи един-на-един консултации, друга група получи "обичайните грижи" (антидепресанти), и трета група получи акупунктура.
За да се определи успеха на лечението, изследователи дадоха нап ациентите здравен въпросник за 3 месеца и 12 месеца,  който пита пациенти с въпроси по отношение на техните емоции. За изненада на изследователите, една трета от пациентите, които са били лекувани с акупунктура са  50% или повече подобрение в тяхната депресия е резултат, а 29% от пациентите от други групи са получили подобрение.
Но това  е единственото изследване, включващо акупунктура и депресия. При издаване на вестник на алтернативни и допълнителни медицина , изследователите са открили, че electroacupuncture - акупунктурни игли, използвани във връзка с мек електрически ток - е също толкова ефективен при лечение на депресия, тъй като често е предписано антидепресант флуоксетин.
Как на практиката  акупунктура е в състояние за лечение на депресия? Това е въпрос, че здравните специалисти и изследователи продължават да обсъждат; Все пак, има някои вярвания, че депресията е свързана с лошо Qi - ". жизнена сила" естествената енергия на едно лице или
Традиционната китайска медицина (TCM) система на акупунктурата има за цел да възстанови Qi на дадено лице чрез коригиране на дисбалансите в различни канали, известни като меридиани. Когато се пуснат на съответните области на тялото, акупунктурни игли стимулират естествените оздравителни процеси в човешкото тяло, което се смята, че за да се подобри неговата или нейната Qi, и впоследствие помогне при лечение на депресия.

This article was posted in AcupunctureWellness and tagged . Bookmark the permalink

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето достояние, дари победа на благоверния цар и на народа Си над врага и запази с Твоя кръст наследието Си.


Генерал Христо Луков (1888-1943), министър на войната, лидер и основател на Съюза на българските национални легиони, герой от Балканските и Първата световна войни, убит в атентат от терористичното крило на БКП в София


Полковник Борис Дрангов

Запасният генерал Христо Луков е роден на 6-ти януари 1888г. в град Варна. Завършил е Военното на Н.В. училище през 1907-ма година и е произведен в първи офицерски чин подпоручик на 27-ми випуск. Бойната си дейност е започнал като батареен командир във 2-ри артилерийски полк, 6-та дивизия. В Първата световна война е участвал във всички бойни действия с 1-ва и 5-та дивизии като командир на отделение. На 23 ноември. 1935 година му беше поверен най-отговорния пост във военната йерархия – министър на войната. Генерал Христо Луков заема този пост до 4 януари 1938г. Своите жизнени сили и труд той отдава за издигане българската артилерия на завидна висота. Още от ранна младост генерал Христо Луков се бе отдал с жар в служба на Родината. В качеството му на батареен командир през Първата световна война той се проявява като един от най-храбрите командири. Ще споменем и за великия подвиг, който извършва тогава. Годината е 1918-та. В последните дни от войната комунистическата пропаганда успява да подведе войниците, които напуснали фронта се насочват към главната квартира на армията ни в гр. Кюстендил, а други обявяват Радомирска република възглавявани от земеделеца Райко Даскалов. Възползвайки се от това критично за България положение, сръбска пехота настъпва към гр.Кюстендил по долината между Царев връх и Калин камък и със снаряди обсипва почти обезлюдените български позиции. Командирите не са в състояние да възпрат нашите отстъпващи войници. На позицията останал само майор Христо Луков с четири оръдия. В този критичен момент българските оръдия под командата му загърмели и страхотен огън обсипал настъпващите сърби. Те били отблъснати. Примирието вече е било подписано. На другия ден подполковник Томич поискал да поздрави българските артилеристи спрели настъплението му. Войниците посочили Луков, който още бил с обгоряло от артилерийската стрелба дим лице. “А другите?“- попитал Томич. “Те бяха няколко овчари и козари, които подаваха снарядите на майор Луков при стрелбата”- бил отговорът. Сърбинът изревал от яд, но скоро се овладял и поздравил майор Луков за големия подвиг извършен от него. “В историята на Франция”, продължил подполковник Томич, има също един, който останал сам да брани Родината си – маршал Ней. Щастлива е България, че има такива защитници офицери.” Ако не беше геройския подвиг на майор Луков, с необуздания си шовинизъм сърбите щяха да претендират по Ньойския диктат и гр. Кюстендил да бъде включен във “Велика Сърбия”. След уволнението му, динамичната натура на генерал Луков намира своето място в гражданския обществен живот в средите на българските патриоти. Той разбира, че отпор на левите сили може да даде само българският възрожденски национализъм, и застава начело на Съюза на Българските Национални Легиони /СБНЛ/. “Спомням си, като че ли това беше вчера”- казва легионерът Йордан Хаджинонев, през м.ноември 1942г. се състоя Национална конференция в гр.Варна, на която пристигна генерал Луков, придружен от членове на Централното ръководство. След всички приети от устава правила, при откриването на конференцията се пристъпи към разглеждането на различни организационни въпроси. Един от делегатите зададе въпрос: “Господин генерал, благодарение на Германия, по точно на Хитлер, ние получихме Южна Добруджа, Македония, Тракия, и е редно да отидем на помощ и помогнем на нашите съюзници”. Болшинството от делегатите бяха на същото мнение. Генерал Луков след като изказа възхищението си за готовността ни за саможертвата, която искаме да направим в името на един идеал каза: “Господа, генерал Луков не може на своя глава да организира и поведе армия. Има цар, има и отговорно правителство. Ако правителството реши да изпрати войски на Източния фронт и ми възложи да ги поведа, аз не ще откажа. Така бе взето решение, ако правителството разреши, да се отиде на помощ на Африканският корпус на ген. Ромел. Започна приготовление из цялото ни обединено царство. От Добричкия легион “Стефан Караджа” бе съставен списък на около 100 души младежи с пламенно национално въодушевление. Но тия наши мечти не можаха да се осъществят поради убийството на генерал Луков, само три месеца след Националната ни конференция. Годината е 1943-та. Германските армии воюват в Съветския съюз. А у нас комунистическата партия, по нареждане от Москва организира “бойни групи” за ликвидиране на “народни” врагове. Една от жертвите им трябвало да е и ген. Луков. Денят също е определен – 13 февруари. В този ден към 20.50ч. генералът отива към дома си на ул. “Артилерийска” 1. Като отворил входната врата, на вратата на хола се показала дъщеря му Пенка, която чула, че баща й се прибира и излязла да го посрещне. Случаят пожелал тя да бъде единственият свидетел на убийството. От нейните показания се узнава следното: “Генерал Луков пристъпил прага на входната врата и се обърнал с лице към улицата, да я затвори. В този момент непознат мъж с широки и тъмни очила застанал на вратата и стрелял в гърдите на генерала. Дъщерята изпискала, а той, макар и ранен, се опитал да влезе в дома си. Убиецът влязъл подир жертвата си, дал още три изстрела и избягал. Генералът се струполва мъртъв на пода.

СЛЕД УБИЙСТВОТО СЛЕДВА ИМПОЗАНТНО ПОГРЕБЕНИЕ

“Тялото на покойника беше пренесено от домът му в черквата при Военното на Н.В училище. Към 12 часа по обед от двете страни на алеята за училището се бяха вече наредили в шпалир няколко хиляди млади легионери и съмишленици на генерала. Черквата беше препълнена с народ. Едва успяхме да се доберем до входа на черквата. На погребението присъстваха: Н.В.Царят, Н.Ц.В. княз Кирил, висши офицери, министри, военни аташета н др. От името на войската говори полковник Попов, от името на запасните офицери- генерал Илинов, от името на Българските Национални Легиони- Илия Станев, който изтъкна с пламенни слова, че генерал Луков завещава на българския народ беззаветна служба на род и Родина, бидейки самия образец на доблестен гражданин и смел воин, с непоколебима вяра във възхода на българската национална кауза. Погребението беше извършено в централните софийски гробища. Пръв говори от името на Съюза на запасните офицери полковник Илчев и след като описа достойния жизнен път на големия българин завърши с думите: “Чужденци намериха свое оръдие да посегне върху живота на генерала, за да лиши българският народ от един голям воин с висши граждански и войнишки добродетели. Голяма и всеобща е скръбта на всички ни.”

Индийска притча за очакванията

Единият бил по-млад, бивш ученик на по-възрастния. Всеки от тях си имал свое училище. Но младият имал хиляди ученици, а старият – само двайсетина.Веднъж старият гуру отишъл при младия и го попитал:
- Мислиш ли, че знаеш повече от мен?
– Не, учителю – отвърнал скромно младият. Ти знаеш повече, нали точно ти ме обучаваше.

- А мислиш ли, че преподаваш по-добре? - продължил да пита възрастният.
- Не, най-добрият учител в света си ти! - казал младият съвсем чистосърдечно.
- Как според теб идва мъдростта: с желанието или с възрастта? - не спирал да задава въпроси старият учител.
- Разбира се, че с възрастта. – отговорил младият.
- Тогава нищо не разбирам: защо твоите ученици са хиляди,а моите – само една шепа?
На което младият гуру отвърнал:
- Идват малко, може би защото очакваш да дойдат много.
Аз не очаквам никого…
Хорхе Букай
Нови, употребявани и антикварни книги: www.elixiria.bg