Monday 8 June 2015

Изказване на президента Росен Плевнелиев на церемонията за откриването на паметник на българския цар (997-1014 г.) Самуил



Ваше Светейшество,
Уважаеми господин Вицепремиер,
Уважаема госпожо Кмет,
Ваше  Високопреосвещенство,
Ваше Превъзходителство,
Уважаеми министри, заместник-министри,
Скъпи сънародници,

От днес нататък България ще има своя държавен знак на почит към своя велик цар Самуил. Близо 200 години след неговата кончина един византийски хронист го описа като „оня прочут Самуил, който и досега е в устата на българите“. И наистина, хилядолетие след неговата епоха, ние не забравяме подвига му. Помним делото и саможертвата на Самуил и неговите воини, които ни показаха как се води битка за България до последен дъх.
  
Самуил е историческа фигура, която е символ на борбата за спасяване на българската държавност. Делото на Самуил е повече от актуално и днес, когато отстояваме каузата на демократичната българска държавност и европейско бъдеще. Така се е стекла българската съдба, че не знаем къде са погребани мнозинството от нашите царе. Ето защо, нашето поколение има своята историческа отговорност да направи всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя.
  
Българската държавност не бива да се успокои докато тленните останки на Самуил не намерят вечен покой в родината, и то точно тук, в базиликата „Света София“, в която той се е черкувал. Сякаш символично, срещу паметника на Самуил има уникална скулптура на Самуиловите воини на великия Далчев. А зад паметника е базиликата „Света София“ – вековният духовен символ на столицата, едно напоено с история място, тясно свързано със съдбата на Самуил.

Надявам се, този паметник, този символ на нашата признателност към делото на цар Самуил да не ни разедини. В България все още се строят паметници на комунистическия лидер, който за малко да подари българската държавност като 16-а република, но иначе спорим, когато се открие паметник на велик български цар, отстоявал до последен дъх българската държавност.
  
В столицата на България имаме паметници на Съветската армия и на руския император, но нямаме паметник дори и на основателя на българската държава. Нямаме паметници на Крум, на Аспарух, на Омуртаг, на Симеон и на много други велики български владетели. Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат. Длъжници сме на младите.
  
Благодаря на всички, без чието участие и съдействие този паметник нямаше да е възможен, и преди всичко на Фондация „Българска памет“, която всячески помага да не забравяме и да почитаме славното минало на българския народ.
  
Обръщам се с думи на благодарност и към министър-председателя Близнашки, служебното правителство, което в рамките на 1000-годишнината от трагичната смърт на този велик български цар направи всичко възможно по един достоен начин българската държава да се отнесе към неговото дело. Обръщам се с думи на благодарност към кмета на гр. София, към вицепремиера госпожа Бъчварова като символ на приемственост в работата на българските институции и посветеност към историята на нашия народ такава, каквато е – славна и велика.
  
Надяваме се с нашите братя в Македония скоро заедно да отбелязваме делото на Самуил. Присъствието на предстоятеля на Македонската православна църква архиепископ Стефан заедно с българския патриарх Неофит в деня на Светите братя – 11 май, да е едно доказателство, че България и Македония могат заедно да отбелязват значими и споделени от двете държави събития.
  
Обръщам се с думи на благодарност и към посланика на Република Македония за неговото присъствие днес тук, жест, който високо оценявам.
  
Преди година като български президент, в присъствието на представител на гръцкото правителство, отдадох почит пред тленните останки на цар Самуил, които се намират в музей в Солун, ярко доказателство за европейски подход в историята и политика на добросъседство. Връщането на костите на Самуил в България ще бъде и акт на историческо помирение между два народа – българския и гръцкия, които са воювали помежду си и са проливали кръв.
  
Нека паметникът на цар Самуил устои на времето и се превърне в място на преклонение. Нека тук през годините се събират децата на България, за да си припомнят делото на един български владетел, водил дългогодишна битка за свободата и честта на нашата държава.
  
Поклон пред паметта на цар Самуил!




http://www.president.bg/news2659/darzhavniyat-glava-nosim-istoricheska-otgovornost-kostite-na-tsar-samuil-da-se-varnat-na-rodna-balgarska-zemya.html
 

Eva Paunova supports Alliance4YOUth

Бойко Борисов: Все повече инвеститори идват у нас, от което ръстът в ико...

"Пресичането на контрабандата ни се услади, защото когато влизат повече милиарди в бюджета - сивият сектор се свива и имаш пари да дадеш и на пенсионерите.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на участието си в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

„Събраните приходи в бюджета до момента са с над 2 млрд. лева повече спрямо миналата година. Те са от акциз, данъци и са следствие от борбата с корупцията и контрабандата на горива, цигари, алкохол. Това не се дължи само на Ваньо Танов, а на цялата система, която направихме", изтъкна министър-председателят, като поясни, че всеки тир се наблюдава онлайн от влизането му на границата до крайната му точка.

По повод събитията в Игнатиево, област Варна, Борисов заяви, че два имота с две къщи вече са запорирани. "Единственото, с което няма да се съглася, е, че се фокусираме върху това, че те са роми. Ако се разходим из квартали като "Бояна", "Драгалевци" и "Симеоново", сигурно ще видим още по-големи къщи, издигнати с парите на "социално слаби" или на хора, които никога не са работили. Това е като АМ „Тракия” - десетилетия минават и изведнъж като махнеш асфалта се разбира, че отдолу мост няма, като пяна е. Подобен е проблемът с Игнатиево - натрупва се, подминава се и в един момент вече няма накъде”, обясни премиерът и изрази увереността си, че този път ще се стигне до конфискация. Министър-председателят посочи, че е важно законите да се спазват, а онези, които са си позволявали да купуват гласове по време на избори, да си понесат последствията. "Винаги следя ГЕРБ на кое място е в ромските махали. Интересувам се и ако погледнете, че след всички избори, когато даваме пресконференция и имаме всички данни, аз чета колко висшисти, колко хора без образование са гласували за ГЕРБ, ДПС, БСП. Чета винаги и в ромските махали ГЕРБ на кое място е и кои са първите. Има огромни гета, където сме трети или четвърти”, посочи премиерът.

По отношение на съдебната власт Борисов заяви, че главният прокурор у нас не е подчинен на управляващите. "Не сме избрали ние Сотир Цацаров. Избра го Висшият съдебен съвет. Ако го бях избрал аз, нямаше да ни разкарват с Цветанов. Главният прокурор е независим. У нас е както в Румъния", поясни премиерът.

Борисов коментира и ситуацията около КТБ. "Няма нищо по-добро от неутралния проверяващ. Идва американска фирма да проверява КТБ, така че след няколко месеца всичко ще стане ясно", каза още министър-председателят и уточни, че за четири години е имал четири срещи с Цветан Василев. "Помня ги много добре. Едната беше за асфалтирането на двора на френската гимназия, втората - с феновете на "Ботев" Пловдив, третият път беше довел едни германски инвеститори. Последно той много настояваше да дойде в Банкя", съобщи премиерът. Той добави, че срещите му Делян Пеевски също наброявали около 4.

Във връзка с отношенията си с ДПС Борисов обясни, че когато Делян Пеевски напусне партията, тя ще стане удобна за разговор. "В този момент няма партия, която да им каже „Добър ден!” и да не си понесе негативите. Патриотите, Реформаторите и АБВ дължат на ДПС това, че днес има правителство. Защото ДПС влязоха и гласуваха с нас плоския данък. Ако данъците не бяха останали същите, ГЕРБ излизаше от властта", допълни премиерът.

Борисов отговори и на въпроси, свързани с бъдещите избори за президент на България. Вече 17 години ме питат кога ще стана президент. Сто пъти казах, че нямам никаква идея да се кандидатирам за такъв. Искам да ми върви правителството. Искам да довършим това, което сме започнали. Аз работя около 20 часа на ден. Мисля, че още три години на това темпо и няма да искам да погледна никой", обясни премиерът. Борисов съобщи, че за предстоящите местни избори Иван Тотев ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив, а Иван Портних - на Варна. Премиерът допълни, че Лиляна Павлова няма да е кандидат за кмет на София, където Йорданка Фандъкова се справя добре на поста си.