Thursday 27 August 2015

Бойко Борисов: Искаме да има качествени горива на нормални цени



„Искаме хората да зареждат качествени горива на нормални цени. Затова поздравявам прокуратурата, НАП, митниците и всички останали, които ежедневно работят за тази цел, защото го правим в името на хората.” Това каза министър-председателят Бойко Борисов след завършването на тактическото учение с бойни стрелби на зенитния полигон на Военновъздушните сили край гр. Шабла, област Добрич.
„Искаме като отиде човек да зареди гориво да е качествен бензинът или нафтата, или бутилката с газ. Това няма да е кампанийно, то ще си върви, тъй като виждате - приходите в бюджета веднага се вдигнаха, веднага се вдигна разходът на гориво в държавата, а се оказа, че юли и август по-малко сме карали коли. Това означава и пари за военните - да може да им се купи техника”, посочи премиерът. По думите му действията на институциите ще продължат, докато не се дисциплинират лицата, извършващи контрабандни схеми. „Сега в енергетиката вече звеното започна да работи и там също очаквам подобни резултати, каквито в контрабандата – приходите растат и на сайта на Министерството на финансите може да ги видите”, каза още министър-председателят.
Пред журналисти Борисов заяви, че съдебната система е независима от изпълнителната власт и по тази причина няма какво да каже за решения и присъди на който и да е съдия. „Какво да коментираме – че са откраднати две коли от гаража на човека и че само в България кражбата на кола се нарича противозаконно отнемане. Защо отнемане, а не кражба? Това докато не се поправи в закона, а това е в парламента, аз мога по тази тема да се изкажа, че е толериране на крадците”, подчерта министър-председателят. Според премиера не се ли промени тази формулировка - от „противозаконно отнемане” да стане „кражба”, този вид престъпления ще се толерират. „Аз съм залавял маса крадци в кариерата си, които са ми казвали: „Влязох, защото валеше дъжд и да не ме намокри”. Защо е направено така преди 20 години? Не е ли за да се толерира този вид кражба?”, попита риторично Борисов и добави, че народните представители трябва да си поставят за задача да променят това.
Премиерът заяви, че е готов веднага да обезпечи ремонтите на изтребителите МИГ-29 със сумата, която се договори между българския и полския министър на отбраната. „Но да не предвещаваме, нека утре министърът да свърши работата и аз съм готов веднага да ги обезпеча с необходимата сума, която се договори”, заяви премиерът и поздрави министъра на обраната Николай Ненчев и словашкия му колега за добрата работа на офицерите и войниците с поставените им задачи по време на учението. „Не мога да не съм впечатлен и горд от изключителния напредък и начина, по който се справят младите ни летци. Това е една нова методика, която те практикуват. Дано не се налага да се използва армията, само да се тренира така”, каза още министър-председателят.
След въпрос на журналист дали ще бъдат отпуснати пари на министерствата, които не са направили съкращения до края на годината, Борисов коментира, че в момента МВР се задъхва преди всичко заради безумието, което е направило предишното правителство с популисткото вдигане на заплатите във ведомството.”Това е все едно да поканя колегите на ресторант, да се наядем, да се напием и да кажа на някого: "Ти ще платиш сметката". И да си отида. Това направи Орешарски. Вдигна им заплатите с 200 милиона, без да ги има в бюджета. Ние сега на фона на кризи и всичко останало, което се случва, трябва и тези дупки да попълваме. Аз ще ги дам тези пари, защото заедно с всички колеги от правителство работим срещу контрабандата и корупцията така, че с милиони събираме повече. Но не е честно да харчиш и след това друг да ти плаща сметката. Ние от дълга и от фискалния резерв лев не сме похарчили, виждате – 11 милиарда си стоят там”, посочи Борисов и допълни, че това, което се харчи и което е обещал на военните, е заради добрата работа срещу корупцията и контрабандата. "Затова дадохме и 100 милиона повече на пенсионерите, затова правим магистрали, които не бяха пипани от социалистическо време, затова дадохме и 107 милиона на тютюнопроизводителите и още милиони на отделните браншове”, допълни премиерът.
Борисов обясни, че поисканите от МВР и Гранична полиция за охраната на границите ни средства до края на годината са в размер на 204 млн. лева. „Това са огромни пари, всеки ден се командироват хора. Нашите граничари изнемогнаха. Затова ние взехме решение, тъй като в тези огромни маси от хора, които преминават границата ни, може да има и такива, които не са добре дошли. Малка част от армията да подпомага там, на място, граничните полицаи”, заяви Борисов. По думите му е абсолютна спекулация, че някой по границите ни би използвал насилие срещу бежанците. „Военните са там, за да внасят респект, за да внасят сигурност на тези хора, а ако дойдат лошите - да могат да реагират. Благодаря на колегите, че проявяват такова разбиране. Ние сме една държава Това го решихме съвместно с всички страни. Не може десетки хиляди хора да минават около границите ни и ние да не вземем елементарни превантивни мерки, като си ескортираме по-сериозни подразделения там”, посочи Борисов. Според него докато САЩ и Русия не се разберат по основни въпроси, тази бежанска вълна ще продължи да залива Европа. "Трябва или да се направи така, че тези хора да си стоят по родните места, или Европа да се готви за огромна хуманитарна криза през зимата”, коментира още Борисов.