Tuesday 28 July 2015

Бойко Борисов: Близо 100 млн. са дошли в Община Луковит

„Не би трябвало да се повиши цената на тока, протестите от преди около две години доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове”, това каза министър-председателят Бойко Борисов в Община Луковит, след откриването на пречиствателна станция за отпадни води в града.  „В България има независим регулатор – КЕВР. Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща”, каза още той.
На въпрос дали това означава, че протестите, които се очакват утре са основателни, премиерът заяви: „Не мога да коментирам. Демокрация – всеки може да протестира колкото иска. Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката мина 2% събраните от контрабандистите са над 2,3 млрд. Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години, е добре дошъл”, уточни министър-председателят. „Виждате, че не е нито лесно, нито приятно да си премиер. Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш без да се направят компромиси и всеки да понесе цената”, посочи още Бойко Борисов.
Относно промените в Конституцията министър-председателят заяви, че очаква, след като отиде президентът в парламента, да се намери необходимата политическа воля между народните представители и да се даде правото на народа, когато има много важно нещо, да се чува волята и желанието им.
На въпрос за протестите, които се очакват от служители на Агенция „Борба с градушките”, премиерът заяви: „Държавата за експеримента „Орешарски” загуби между 8 – 10 млрд., 3,7 млрд. лв. живи пари се изплатиха на вложителите на КТБ. Да бяха протестирали, когато се харчеха тези пари. Сега виждате с колко много пари подпомагаме общини, програми и всичко останало. Всеки има право да протестира, това е демокрацията. Считам, че правим най-правилните неща”, допълни Борисов. По думите му, когато има една почивка от година и половина – две за една държава, тя става нулева във всяко отношение. „Сами виждате, сами чувате какво казват и кметове – спрени всички европейски фондове, сега всички работят и се разплащат. Какво повече да направим?”, каза още Бойко Борисов.
Министър-председателят беше в Община Луковит по повод откриването на пречиствателна станция. „Близо 100 млн. лева са дошли в Луковит", каза той и обясни, че за тези скъпи съоръжения са били дадени 34 млн. лв. и че депото за битовите отпадъци скоро ще е готово. „Ако някой беше казал, че толкова пари ще дойдат тук, никой нямаше да повярва. Искам да благодаря на хората от Луковит, защото държавата много помага на църквите и манастирите, но те си събраха пари и си направиха църква. Господ гледа и ви се случват нещата и все по-добри проекти ще има за вас”, допълни министър-председателят.