Saturday 30 January 2016

Доклада на ЕК за съдебната реформа и други актуални теми

Проследете участието ми от 27.01.2016г. в сутрешния блок на телевизия Bloomberg TV Bulgaria, където коментирам най-актуалните теми - доклада на ЕК за съдебната реформа, бъдещето на ЕС и Шенген, мигрантската криза и кризата в Близкия Изток, бъдещето на Либия, и един от основните акценти в работата ми като евродепутат - намаляването на здравните неравенства в ЕС.

Friday 29 January 2016

Виктор Орбан: България е рекордьор в Европа в борбата с контрабандата

Публикуван на 29.01.2016 г.
Виктор Орбан: „Виждаме какви стъпки България е направила срещу контрабандата и трафика на хората и сме се учили от това. Рекордьори сте в Европа, а може би и в света, нито един бюджет не е събрал толкова от борба с контрабандата, колкото България. Казах на Бойко Борисов, че искаме да увеличим сътрудничеството, да има повече унгарски фирми тук. На 15 февруари в Прага сме поканили премиера на среща на Вишеградската четворка да обсъдим сътрудничеството, което можем да създадем.
Що се отнася до европейския въпрос, ако погледнем студено на нещата, срещу България има двойнствени мерки. Ако Европа иска да е коректна, а коректността и справедливостта са най-важни в Европа, трябва да предложи членство на България в Шенген. Не е правилно, че Брюксел не признава резултатите на България и не я приемат в Шенген, не е справедливо, че допълнително изискват и други неща, не е справедливо, че не признават, че при тази бежанска криза нешенгенска България е с най-добрите резултати. Страната спазва всичко, с което се ангажира и може да защити своите граници.”

Monday 25 January 2016

Трета политическа академия на Жени ГЕРБ, част 2

Публикуван на 23.01.2016 г.
Бойко Борисов: От години финансово-икономическите показатели на държавата не са били толкова добри. Никой не очакваше ръстът в икономиката ни да надвишава прогнозите на всепризнати финансови институции и да бъде 3%. Достигнахме нива от 97-98% усвояемост на еврофондовете и намалихме от 3,8% до под 2,5% бюджетния дефицит. Над 2,8 млрд. лева повече са събраните през изминалата 2015 г. приходи и над 150-160 млн. лева успяхме да дадем за добавки на пенсионерите. С новия бюджет подпомогнахме и съдебната система като допълнително дадохме за ВСС 47-48 млн. лева. Намалихме безработицата под 10%, изградихме пречиствателни станции, които да гарантират чистото ни море, направихме дотации за тютюнопроизводителите, зеленчукопроизводителите, за животновъдите и учителите. Вече се отива на ски от София до Банско за 40-50 минути, а ако е казал Господ до края на този мандат новоизградената част в посока София – Варна от АМ „Хемус”, която беше извадена от европейските програми, ще подмине Ловеч. Ще продължаваме да работим за тези резултати и за запазване на крехката ни стабилност.

Трета политическа академия на Жени ГЕРБ, част 1

Публикуван на 23.01.2016 г.
Бойко Борисов: В настоящата ситуация в България ПП ГЕРБ е истинският балансьор на политическата сцена, тъй като водим диалог с всички. Добрата работа и постиженията на кабинета до момента са факт, а успешните ни резултати продължават и през новата година, като към 20.01.2016 г. събраните приходи са с 20 млн. лева повече от същия период за 2015 г. Кога щяхме да постигнем това, ако бяхме тръгнали по пътя, който си избраха някои от коалиционните ни партньори? Как щяхме да дадем пари на пенсионерите за Коледа и Великден? Как Москов щеше да работи по реформата в системата на здравеопазването и заедно да пускаме в експлоатация нова апаратура в болниците? Състоянието на много от секторите се подобрява, защото ГЕРБ подкрепя и осъществява ползотворни политики, сред положителните ефекти от които са отключването на еврофондовете и подобряването на събираемостта. Ако бяхме решили да има предсрочни избори, което незаслужено ни се приписва като намерение, нищо няма да се промени. Следва служебно правителство, после избори, кабинет не може да се състави самостоятелно, защото резултатите ще са почти същите. Дори и да се състави правителство, след два-три месеца ще трябва да се направи бюджет, много вероятно е партиите да не се разберат и следват тежки времена за всички ни. Държа да отбележа и по темата с ваксините, че проблемът е изкуствен. Лично съм говорил с турския премиер за тези ваксини, за да ги имаме. ГЕРБ няма нищо общо и се тиражират най-различни неверни внушения, които са откровени лъжи. Моят племенник има бебе, на което е сложено такава ваксина.

Thursday 21 January 2016

Ивелина Василева: Предприели сме необходимите мерки по осигуряване на пр...

Публикуван на 21.01.2016 г.
Ивелина Василева: Във връзка със спекулациите и твърденията за очакван потоп лансирани в последните дни заявяваме, че потоп не се очаква. Нивата на реките се понижават. Не се очаква интензивно снеготопене. Не може да се играе със страховете на хората, не може да се всява паника на базата на спекулации и данни за минали периоди. Институциите са на мястото си и имат капацитета да реагират. Не се работи на парче, работи се координирано и интегрирано.

Системното избиване на религиозни малцинства от ИДИЛ

Wednesday 20 January 2016

Йоханес Хан: Нямам съмнение, че начело с Борисов България ще е фактор за...


Публикуван на 19.01.2016 г.
Йоханес Хан: Постиженията на страната само няколко години след предишните ми посещения са наистина впечатляващи. Смятам, че при сравнение с други страни в подобна ситуация, България се справи изключително добре и се надявам, че ще служи като пример за останалите. Имайки предвид представянето на България в миналото и настоящето страната е подходяща за председателства от типа на това за Югоизточния процес, защото ако някой е готов да овладее до съвършенство усвояването на еврофондове, на практика е готов за всякакви предизвикателства.

Цветан Цветанов: Обсъждаме ускоряване на реформите

Tuesday 19 January 2016

Бойко Борисов: Ще отстояваме стабилността на държавата

Публикуван на 19.01.2016 г.
Бойко Борисов: Пет закона трябва да влязат в парламента - Закона за съдебната власт, Антикорупционния закон, двата кодекса и Закона за борба с тероризма. В същото време в Закона за съдебната власт трябва да се направи всичко, което донякъде не успяхме да направим с промяната в Конституцията. Като партия ще използваме всички възможности, които имаме в парламента, но реформа се прави с гласове, тя си е и математиката. С промяната на Конституцията направихме доста важни неща, особено разделянето на ВСС на две колегии. Това, че с две трети се избират от парламента не дава никакъв шанс да се кадрува. Засилихме ролята на инспектората. Главният прокурор ще се отчита пред парламента и това също е крачка напред. Законът за съдебната власт трябва така да се направи, че да се осигури независимост на прокурорите, които работят по дадени дела. Наясно сме какво трябва да се направи и заедно с експертите от тази сфера ще успеем. Стабилността в момента е много важна и тези, които се опитват в момента да разклатят държавата, нищо добро няма да постигнат. Ще ми е много интересно да ги гледам как ще направят правителство, защото те на моята порта няма да почукат, а и да почукат никой няма да им отвори. И категорично, за пореден път заявявам, че с ДПС в управление няма да ме видите, но в опозиция - да. Ние по финансово-икономически параметри сме постигнали максимума. Еврокомисарят Йоханес Хан го потвърди днес. Той определи България като фактор за стабилност, където усвояването на евросредства е впечатляващо.

Бойко Борисов: Не съм се месил в съдебната система по отношение на г-жа ...

Публикуван на 15.01.2016 г.
Бойко Борисов: Днес си направих усилията и мисля, че е било 12 ноември, когато по всички сайтове, медии излезе, че Етичната комисия към ВСС ме кани да ме изслушва по въпросните разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това във времето си, в тези няколко месеца по един или друг начин непрекъснато се тиражираше. Аз в телефонен разговор с г-н Панов съм обяснил, че съм готов да отида винаги, но те нямат право да ме викат и това ще е прецедент. Когато вчера вече за пореден път се повдигна тази тема, аз станах, отидох и обясних, не на закрито заседание на Етичната комисия , а на открито - пред всички медии, каквото имам да казвам по темата.

Бойко Борисов: Разбира се, че трябва да има вотове на недоверие


Публикуван на 15.01.2016 г.
Бойко Борисов: Това е работа на опозицията и доскоро ги критикувах, защото не бяха активни. Разбира се, и ние трябва да защитим това, което правим, дали е добро или не. Не виждам нищо смущаващо и лошо. Лошо е, ако няма вотове на недоверие. Това би говорило вече недобре за демокрацията. Приветствам работата и срещите, които се провеждат в парламента и с радост бих си говорил и аз с тях. Предстоят много важни неща в парламента и всеки, който защитава дадена кауза, ако тя е в унисон с неговото разбиране, е добре дошъл да гласува.

Tuesday 12 January 2016

Бойко Борисов: Убеден съм, че тези убийства ще бъдат разкрити

Публикуван на 12.01.2016 г.
Бойко Борисов: И вчера, и днес имах разговори с главния прокурор, заместник главния прокурор и службите по развитието на разследването на убийствата от последните дни. Напредват доста и смея да ви уверя, че скоро ще има резултати. Министър Бъчварова не разкрива убийства. Има професионално ръководство, което го прави, и хиляди служители, на които това им е професия. Г-жа Бъчварова имаше отдавна планирано и неколкократно отлагано посещение в Китай, което аз съм ѝ разписал да отиде, защото работим по много неща и с азиатската държава. Трябва да кажа, че по всички убийства през последните години има събрани данни кой, кога и как ги е извършвал. Но когато се сглобяват за пред съда тези доказателства, много трудно издържат там. Аз съм убеден, че ще бъдат разкрити, както тези, които направиха „Килърите”, „Наглите” и всички останали. Тези дни ме разтревожиха и случаите с битите пенсионери в няколко пловдивски и пазарджишки села. Надявам се, в рамките най-късно до утре по обяд да имат задържани и обвинени. Казал съм и да се изпратят жандармерия и патрули в кв. „Овча купел”, за да се осигури спокойствието на хората.

Friday 1 January 2016

Бойко Борисов: Гарантираме на българските граждани, че ще продължим да д...

Публикуван на 31.12.2015 г.
Бойко Борисов: Към този момент можем да гарантираме на българските граждани, че ще продължим да им доставяме газ на цените, които са договорени с тях. От получаването на информацията, че доставките на газ към частното дружество „Овергаз” от руската фирма „Газпром” ще бъдат спрени на 01.01.2016 г., направихме всичко възможно българските абонати да не останат без газ. На срещата в Министерски съвет, която свиках извънредно днес, бе подписан договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“, за да осигурим доставките на газ за януари към потребителите на частната компания. Проведени бяха много интензивни разговори с „Газпром” и там получихме пълното уверение, че няма да има никакъв проблем по отношение на увеличените заявки подаден газ за държавното дружество. Изрично сме подчертали, че ние с руската страна нямаме проблем. Упълномощил съм изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов да говори с тях, за да спестим тези 10% отгоре върху цената на допълнителните количества. Очаквам в следващите десет дни да бъде намерено дългосрочно решение.