Sunday 22 September 2013

Президентът Росен Плевнелиев откри днес Палеонтологичния музей “Плиоценски парк” в с. Дорково, Община Ракитово


Президентът Росен Плевнелиев откри музей с втората най-значима палеонтологична експозиция в Европа
Президентът Росен Плевнелиев откри днес Палеонтологичния музей “Плиоценски парк” в с. Дорково, Община Ракитово, където се намира най-голямотопалеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Проектът на стойност над 2 млн. лева е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и представлява една от най-значимите туристически атракции в региона.

Президентът поздрави ръководството на Община Ракитово за успешното реализиране на проекта и за доброто цялостно управление на проекти с европейски средства. С тази разумна инвестиция общината стимулира устойчивото развитие и туризма, подчерта държавният глава и изрази надежда хиляди туристи да посетят богатата музейна сбирка и да се запознаят с културно-историческото наследство на региона.

„Музеят е уникален като замисъл и като реализация не само за България, но и за Европа“, посочи още президентът Плевнелиев на церемонията по откриването на обекта, на която присъстваха кметовете на Община Ракитово и на с. Дорково, областният управител на Пазарджик, представители на местните власти, директорът на Националния природонаучен музей към БАН, народни представители.

В приветствието си държавният глава изтъкна и приноса на учените, разкрили най-голямото палеонтологично находище на Балканите.

Пред журналисти президентът изрази удовлетворение от публично представения отчет на правителството за постигнатото през първите му 100 дни. „Това е много съществена част от демокрацията и от възстановяването на доверието на гражданите към политиците – каквото е свършено, да се посочи, и оттам нататък хората ще преценят дали и доколко е смислено и ще направят своята оценка“, коментира Росен Плевнелиев.

По повод внесения в Народното събрание вот на недоверие срещу кабинета държавният глава коментира, че това е стандартен демократичен инструмент, с който всяка опозиция разполага. Президентът изрази увереност, че вотът ще допринесе за повече демокрация и за по-качествени парламентарни дебати. От това ще спечелят българските граждани, подчерта още Росен Плевнелиев.
 — включително Andrey Kovatchev и 48 други.

No comments: