Thursday 26 September 2013

Бойко Борисов: Парламента е нелегитимен, мнозинството не може да си осигури кворум









26-09-2013 


Парламента е нелегитимен.Това мнозинство не може да осигури кворум, а той трябва да се създаде вътре от управляващите. Това каза в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод втория опит за обсъждане на вота на недоверие към правителството. Ще се регистрираме в момента, в който другите партии имат кворум, като не могат да направят кворум - да си отидат", категорично заяви Борисов.
„В момента в парламента има конфигурация, която не отговаря нито на обществените очаквания, нито на резултатите от изборите. ГЕРБ е първата политическа сила в новата история, която два пъти печели изборите. Нашето състезание, на политиците, е на изборите". Той обясни още веднъж, че с вота ГЕРБ иска да покаже, че това правителство трябва да си подаде оставка.
Това са парламентарните прийоми – опозицията трябва да създава колкото се може по-малко комфорт на управлението, допълни Борисов. "Вчера с нашите действия ние показахме, че кворумът в залата е задължение на председателя на парламента и на мнозинството. Не ние трябва да осигуряваме кворума. Как ще управляваш, ако нямаш мнозинство. Действащото правителство не се подкрепя дори от партията на Пламен Орешарски и неговите коалиционни партньори. Според него, в момента в Народното събрание има конфигурация, която не отговаря на резултатите от изборите . Относно "Атака" той коментира, че партията не е опозиция – тя крепи парламента. "Ние по безпощаден начин показваме, че без "Атака" няма да има парламент. Фундамента на кабинета е гнил с тази коалиция, затова трябва да има оставка, избори и както ни подредят хората", каза Бойко Борисов.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес ще поиска оставката на Михаил Миков, председател на 42-рото Народно събрание, заради отсъствието на депутатите от „Атака" вчера в парламента.По думите му кворумът е грижа на председателя на парламента Михаил Миков и той трябва да дава разрешение на депутатите да отсъстват. "Да не се прави на председател, а да мине да си събере заспалите 17 депутати", каза Борисов. „Когато се избира кабинет, трябва да има 121 човека в залата, които да гласуват за него. Като се избира председател на парламент - също. Още при създаването на това правителство казахме, че има много нелогични неща...", подчерта Борисов. Никой няма право да си присвоява енергията на хората от протеста, тези хора заслужават уважение за това, което направиха, коментира Борисов.
Има социология, която е най-реална-изборите, дали БСП биха си причинявали това, което им се случва в момента-да зависят от Атака, защото когато си 1-ва политическа сила имаш моралното право да ги правиш, подчерта Бойко Борисов.

No comments: