Friday 11 October 2013

ООН се отказа от пряко участие в унищожаването на химическите оръжия в Сирия



  • ПРЕГЛЕД НА НОВИНА
  •  
11.октомври.2013 / 19:16


ООН се отказа от пряко участие в унищожаването на химическите оръжия в Сирия
Съветът за сигурност на ООН се отказа от намеренията да приеме резолюция за учредяване на съвместна мисия с Организацията за забрана на химическите оръжия по ликвидацията на сирийския химически арсенал. Вместо това ще бъде разпространено официално писмо, което ще даде старт на мисията.
Това съобщиха от Съвета за сигурност на ООН, като уточниха, че в подготвеното писмо ясно ще бъдат очертани препоръките на генералния секретар на световната организация Бан Ки Мун относно мисията.

Препоръките на генералния секретар бяха представени в понеделник в официално писмо, изпратено до Съвета за сигурност. С основен приоритет в него се разглежда идеята да бъде създадена съвместна мисия на ООН и на Организацията за забрана на химическото оръжие с бази в Дамаск и Кипър.

Числеността й според Бан Ки-мун трябва да бъде по около 100 души от двете организации. Според генералния секретар на ООН операцията ще бъде опасна защото експертите ще трябва да се движат по ключови точки, където конфликтът често ескалира, както и в територии, контролирани от въоръжени групи, враждебно настроени към мисията на ООН.




No comments: