Sunday 1 December 2013

Владислав Николов: Правителството на Орешарски не прави никакви усилия за повишаване на приходите и тяхната събираемост





                                                                       Новини

01-12-2013


„Правителството на Орешарски не прави никакви усилия за повишаване на приходите и тяхната събираемост“. Това заяви народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Плевен Владислав Николов, който се срещна с общинските структури на партията в Гулянци и Искър.
„Не трябва да забравяме, че към момента бюджетът на ДОО се дофинансира от Държавния бюджет с 1милиард 985 милиона, а с последните направени от БСП предложения за ранното пенсиониране на военните и за ранно пенсиониране при недостиг на 24 месеца трудов стаж и /или осигурителен за 2014, ще струва на бюджета на ДОО около 86 милиона само през първата година. Това означава, че бюджетът на ДОО ще се дофинансира от централния бюджет с почти 2 милиарда и 100 милиона.”, посочи Николов.
Депутатът очерта основните грешни ходове на правителството на Пламен Орешарски по отношение на приетия в Народното събрание от мнозинството на БСП, ДПС и Атака бюджет за Държавното обществено осигуряване. Той посочи, че повишението на минималната работна заплата от 1 януари 2014 г. от 310 на 340 лв., както и символичното увеличение на минималните осигурителни прагове, и то не за всички икономически дейности, няма да допринесат за постигане на ръст на средния осигурителен доход, тоест на приходите. Депутатът разясни на присъстващите до какво ще доведе и „увеличението” на пенсиите – на минималната - от 150 лв. на 154.50 лв. или с 4 лв. и 50 стотинки, а социалната пенсия за старост от 110 лв. на 113.30 лв. или с 3 лв. и 30 стотинки, и то не от 1 януари 2014, а от 1 юли същата година. ”Като цяло за всички пенсии се очаква едно „голямо” увеличение в размер на 3%. Планирани са повече разходи за социални помощи и обезщетения. Всичко това е свързано с популизма на управляващите, които избраха лесния път, взимайки заеми, които ще бъдат връщани от нашите деца с лихви. Спряха всички реформи, в това число и пенсионната, за която нямат никаква визия и я замразиха за една година. С това обричат бъдещите пенсионери на мизерни доходи.”, подчерта г-н Николов.
На срещата със структурите в общините Гулянци и Искър заедно с ародният представител беше и организационния областен секретар Ралица Добрева. Присъстващите членове и симпатизанти на ГЕРБ активно се включиха в последвалата дискусия, като посочиха, че в малките населени места се насажда страх, цари дискомфорт в работата на част от кметствата в община Гулянци.

No comments: