Tuesday 29 October 2013

Лиляна Павлова, народен представител от ПП ГЕРБ: Проектобюджет 2014 е предизборен

















Новини


29-10-2013


„Проектобюджет 2014 е много притеснителен. Той звучи много красиво, много социално, с много увеличени разходи за общини, но всъщн
ост се базира на нереалистични приходи – 1,8 млрд. лв. повече спрямо тази година. Наред с това управляващите предвиждат още 4,5 млрд. нови заеми.” Това коментира народният представител от ПП ГЕРБ Лиляна Павлова на среща с членове на партийната организация във варненския район „Приморски”, където бе по покана на общинския ръководител на района Лилия Христова. Новата тройна коалиция предлага предизборен бюджет, базиран на прекомерно високи приходи, допълни Павлова.
     Тя коментира и перспективите през новия програмен период. Средствата по оперативна програма „Региони в растеж” ще са по-малко – 1,3 млрд. лв., вместо предвижданите 2 млрд. лв. Програмата за селските райони пък ще ощети много от малките общини, които не отговарят напълно на съответните критерии, обясни народният представител.
     Лиляна Павлова определи като грешка новосъздаденото министерство на инвестиционното проектиране, което буквално ще затрие Закона за устройство на територията - основополагащ в строителния сектор и в устойственото планиране. „През 2014-а не се очакват реални инвестиции в инфраструктура, в строителство и в меки мерки. Причината е, че до средата на следващата година няма да има одобрени програми, няма да има правила за допустимост на разходите. Сега се довършват големите проекти, които започнаха по наше време. Трудно ще почнат нови обекти поради липса на финансиране, поради неработещото министерство, което да издава разрешения за строеж и други съгласувателни процедури”, категорична бе Павлова. „Ако не се облекчи отчуждаването на имоти за приоритетни обекти, законовите текстове за което са блокирани от Конституционния съд, няма как да се случат проекти като магистрала „Хемус”. Процедурите за нея биха отнели десетилетия”, прогнозира народният представител.
     Тя коментира и внесените от ГЕРБ вотове на недоверие към кабинета. „Тези дебати винаги трябва да стоят на дневен ред, независимо дали става въпрос за цялостна политика или отделни политики на новата тройна коалиция. В крайна сметка правителството се проваля във всички сфери на дейност. За ГЕРБ крайната цел е незабавни, предсрочни избори в максимално кратки срокове”, подчерта Лиляна Павлова.
     Тя изрази подкрепа за протестиращите студенти и млади хора. „Трябва да се вслушаме в гласа на младите, които ще решат нашето бъдеще в чисто исторически план”, изтъкна народният представител.

No comments: