Sunday 6 April 2014

Две български изложби в Европейския парламент




http://www.tvevropa.com/bg/news/world/view/96756
Две български изложби показаха в сърцето на Европа. По инициатива на евродепутати от ГЕРБ в библиотеката на Европейския парламент вече има автентични документи за македонските българи от ХІХ и ХХ век за техните жалби от жестоките преследвания, на които са били подложени. Беше показана и изложба на 52 безценни икони от Кърджалийския исторически музей, които пък по безспорен начин говорят за етническата толерантност на Балканите.

Автентични документи, написани от дългогодишния дипломат и библиотекар в ООН Теодор Димитров за македонските българи и техните жалби заради гоненията, на които са били подложени, бяха дарени на библиотеката на Европейския парламент.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, по чиято инициатива се случи събитието, подчерта, че е крайно време България и Македония да се обединят около обективната историческа истина. Представянето на книгите за жалбите на македонските българи става в навечерието на предстоящите извънредни парламентарни избори в Македония, както и на изборите за президент.

В библиотеката на Европарламента има около 350 български книги. Тя се посещава редовно от евродепутатите и в нея преобладават исторически и политически четива. Според директора на евробиблиотеката новите попълнения от България, които са на френски език, ще са ценни особено за хората, които се интересуват от историята на Балканите.

"Нашата библиотека не се интересува от политика. Ние възприемаме тези книги като исторически документи, които трябва да осветлят една част от вашата история. И те ще са много полезни за всички, които се интересуват", казва директорът Алфредо де Фео.

52 икони от Кърджалийския исторически музей бяха показани пред гости и посетители на Европейския парламент.

С тези две изложби България беше в центъра на културните събития в Европейския парламент в Брюксел.

No comments: