Monday 13 October 2014

​Роберто Савиано: Италия е демокрация с мафия вътре, а България е мафия с демокрация вътре


Брендо е фигура от голяма величина за българската и италианската мафия, изненадан съм, че разследват Флоров

България има невероятна криминална история, а институциите по света подценяват този факт. Италия е демокрация с мафия вътре, а България е мафия с демокрация вътре. Това обяви в специално интервю пред Даниела Тренчева по Нова ТВ Роберто Савиано. Името му се е превърнало в символ на борбата срещу мафията, а книгите му са илюстрация за действията на престъпния октопод. Савиано е с издадена смъртна присъда от Неаполитанската мафия и от години не се появява публично и е принуден да се крие на различни места по света.

Възможностите на българската мафия ми станаха ясни след операция предприета от италианските служби. Оказа се, че от българите Калабрийската мафия се снабдява с кокаин, това никога не се е случвало - българите да снабдяват калабрийците. Българите бяха купили такова количество кокаин, че можеха да го продават на италианците, по-евтино от колумбийците. Банев (Евелин Банев - Брендо, б.р.) е фигура от голямо значение за мафията и в Италия и в България. Той държеше съдбата на българската държава. Когато отвлякоха дъщеря му преди време целта беше да мълчи за нарко каналите в Италия. В търговията с наркотици България има традиции още от времето на комунизма, продаваха го го за да разлагат запада. Корупцията е страшна в България. Впечатли ме разследването срещу Станимир Флоров (бившия шеф на ГДБП, който след скалъпени обвинения беше отстранен от поста от правителството на Орешарски, Флоров проведе акциите срещу „Наглите”, „Килърите”, „Кокаинови крале” и др.), защото това е типично за страните където демокрацията не е напълно установена. Но има една част от България, която се противопоставя на всичко това, защото тези истории не биха излезли на яве. България е успяла да излезе от Съветското влияние, но е влязла под мафиотското. България може да се промени само, ако голяма част от Европа влезе в България, твърди Савиано.

Интервюто е правено в Италия при строги мерки за секретност. Савиано разкрил, че преди време искал да посети България, но бил отказан заради невъзможност да бъде гарантиран животът му у нас. .........http://www.faktor.bg/

Брендо получи преди време присъда в Италия, но българският съд го оневини и пусна на свобода.