Tuesday 23 June 2015

Премиерът Борисов: Визията на реформите, които правителството предлага, е с обхват от няколко десетилетия (Видео)





„Реформите в здравеопазването, в инфраструктурата, в пенсионната реформа са теми, които касаят следващите десетилетия. Затова се надявам, че ще получим необходимата подкрепа.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на форум с тема „Здравна реформа: Бизнес диагноза“.
Премиерът даде пример с пенсионната реформа, която обхваща периода до 2027 г. „Целта на мероприятия като днешното е да има обсъждания, дебати и разговори, след което да се осигури необходимата подкрепа. Това бе направено и по отношение на пенсионната реформа, когато имаше разговори с работодателите”, обясни министър-председателят и добави, че абсолютно одобрява здравната реформа. Той отбеляза, че ще направи каквото може, за да осигури подкрепа и от страна на ПП ГЕРБ.
Борисов подчерта, че в системата на здравеопазването се инвестират огромни финансови ресурси. „Неслучайно исках първо да видите какво предлагаме от направените изводи и от това, което е до момента. Финансовият министър казва, че влизат в здравеопазването 4 милиарда”, поясни премиерът и допълни, че ако се направи сметка ще стане ясно, че в системата влизат 8 млрд. лева, като се включат и парите, които домакинствата дават. „Още толкова бих дал само да се получава качествено здравеопазване. Откривали сме болници, мини. Ядрена централа направихме във Варна, за да произвежда изотопи и пак има недоволни хора. Такава апаратура, която има в нашите болници, на средно европейско ниво няма, защото купуваме най-доброто”, посочи Борисов. Той припомни, че по време на гласуването на Закона за здравното осигуряване депутатите от ГЕРБ и РБ не са подкрепили увеличаването на броя на членовете на НЗОК и допълни, че ще се консултира дали това може да се промени. „Предупреждавам НЗОК - седнете и си направете добре отчетите. Минахте 4 милиарда и все не ви стигат, а хората са недоволни. Това всяка година да искате по 400 милиона лева допълнително и да казвате, че е за здравето на хората… Не е за здравето на хората. Хората като минат през АМ „Тракия” казват - харесва ми удобно ми е. А на вас пари за по 10 магистрали „Тракия” даваме и хората са все недоволни“, обясни министър-председателят.
Борисов призова политическите партии от Народното събрание за подкрепа и уточни, че когато се приемат реформите на социалния министър Ивайло Калфин и на здравния - Петър Москов, ще отиде до парламента, за да може да се събере по-голямо мнозинство при приемането им.