Wednesday 1 July 2015

Блиц контрол в Народното събрание, 1.07.2015 г.

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви за оптимизирането на съдебните дела при битови престъпления на заседанието на Министерски съвет днес. „Липсата на бързо наказание разлага обществото и без скъсяването на времето на съдебните дела, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието”, заяви Бойко Борисов. Той призова министъра на правосъдието да обсъди с министрите на вътрешните работи и на финансите наличието на данни във ведомствата и съответни мерки, които могат да бъдат предприети. „Практиката показва следното. МВР отчита статистика, че задържа повече, разкрива повече, но ако тази статистика се интерполира върху издадените в следствие на това присъди, се оказва, че това са пренебрежимо малки проценти”, посочи премиерът.

„От съвещанията, които водим при мен, се вижда, че и МВР, и данъчните, и митниците срещат огромни трудности и ми се ще правейки правосъдна реформа да използваме случая да съкратим и процеса”, категоричен бе Бойко Борисов. Той допълни, че съкращаването на този процес и ефективността на една присъда е, като извърши някой престъпление, кара с превишена скорост - да му се вземе книжката или да му се наложи санкцията и тя да влезе в сила веднага.

Премиерът препоръча да бъде изслушано мнението и на съдиите и прокурорите по предложенията. „Нищо не пречи да им изпратим тези предложения, да ги видят, да ги одобрят, защото и те са изправени пред трудности и аз не упреквам никого. Прокурорът внася обвинение, а съдията по закон не може да го задържи повече, идва адвокатът и освобождава подсъдимия”, коментира още Бойко Борисов.

01.07.2015

No comments: