Thursday 23 July 2015

БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕГИОНАЛЕН ХЪБ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО В ЕВРОПА



На 22 юли 2015 г. Европейската комисия прие пакет от основополагащи документи, които ще позволят Европейският фонд за стратегическо инвестиции (ЕФСИ) да започне да функционира от септември месец в Люксембург.

По време на пресконференцията за обявяване на подписването, вицепрезидентът на ЕК г- н Юрки Катайнен отново потвърди идеята, която бе предложена и дискутирана по време на посещението на делегация на Предприемачи ГЕРБ в Европейския парламент в края на месец юни, а именно, че България има потенциал да се превърне в регионален хъб за развитие на предприемачеството. Работното посещение на структурата в Брюксел беше по покана на евродепутата Ева Паунова, която е член на НИС на ПГЕРБ и международен секретар на организацията, като в него взе участие и Председателят на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова. По време на срещата г-н Катайнен даде зелена светлина за създаването на Регионален инвестиционен хъб в България, който да извършва консултантски услуги и да подпомага бизнеса в структурирането на проекти по Плана „Юнкер”.

„България е интересна от гледна точка на развитието на малките и средните компании. След посещението ми преди няколко месеца се убедих, че държавата може да се превърне в регионален хъб за развитие на предприемачеството и стартъп бизнесът. Това е и причината да водим дискусия с Европейската инвестиционна банка за подпомагане на българските институции чрез консултантски услуги”, каза г-н Юнкер по време на срещата. „България разполага с потенциал да формира хъб, в който да има не само финансови ресурси, но и техническа помощ, така че разговорите в тази посока ще продължат”, допълни още вицепрезидентът на ЕК.
Това е поредата стъпка към прогресивно положително развитие за бизнеса в България, за което активно допринася ПП ГЕРБ и нейните организации.






No comments: