Saturday 5 October 2013

Милена Дамянова: ГЕРБ настоява мярката за предучилищно образование на петгодишните да продължи



05-10-2013


Цинично е да казваш, че подкрепяш семействата, че въвеждаш социални мерки за децата, като сто лева за първокласниците веднъж, в началото на учебната година, а същевременно да се отказваш от подкрепа всеки месец на петгодишните деца. Това каза народният представител от ГЕРБ и бивш заместник-министър на образованието Милена Дамянова, на пресконференция в централата на партията. Тя поиска БСП да се извини на родителите и настоя мярката за предучилищно образование на петгодишните да продължи, както и да бъде приет Законът за предучилищно и училищно образование внесен от ГЕРБ. Ранното обхващане на децата в образователната система намалява риска от преждевременно напускане на училище. Милена Дамянова коментира, че детската градина за петгодишните деца, която в момента се оспорва от управляващите, е нещо, за което България е получила похвали.
По думите й - нарочна проверка на МОМН е показала, че мярката за петгодишните работи успешно. ,,Това задължение означава само едно - осигуряване на финансов ангажимент на държавата към тези деца и техните родители. Това е мярка, с която правителството на ГЕРБ инвестира близо 500 милиона лева повече в предучилищното образование‘‘, припомни Дамянова. Тя посочи, че задължителната детска градина за петгодишните означава държавата да поема учебните помагала, част от храната, транспорта на тези деца, които трябва да пътуват с родителите си в други населени места, където има детска градина.
,,Министър Клисарова подкрепя мярката за петгодишните, председателят на Комисията по образование и наука, депутат от БСП, обяви, че мярката трябва да бъде преосмислена. Разногласията сред управляващите създават хаос в системата. БСП решава да спре тази мярка - това се нарича да правиш политика от децата, да правиш политика от образованието. Спираш мярка, която е работеща, но не е въведена от теб самия‘‘, допълни Дамянова. Тя попита дали управляващите са обсъдили с родителите решението за спиране на задължителното предучилищно образование на петгодишните. По думите на Дамянова - стотици деца ще бъдат оставени извън детските градини, родителите им ще трябва да напуснат работа, за да могат да си ги гледат. Колегите от БСП през седмицата се отрекоха от думите си, но Ваня Добрева, председател на Комисията по образование, го е казала, после обяви, че не го е казвала. Недостойно е за един български депутат да лъже по този начин, категорична бе Милена Дамянова.
,,Трудно е да си български учител. Всекидневно учителят води битки с нарастващото насилие, страха, предразсъдъците, апатията‘‘, коментира народният представител от ГЕРБ – София-област Ирена Коцева и бивш директор на Основно училище в Самоков. Тя припомни, че един от приоритетите на партия ГЕРБ е за европейско качествено образование.
,,При правителството на Борисов за първи път бе въведено кариерно развитие на учителите. Над 1,9 милиарда лева повече, в сравнение с предходното правителство на Тройната коалиция, са инвестирани в системата на образованието, по времето на правителството на ГЕРБ‘‘, припомни Ирена Коцева.
Депутатите от ГЕРБ поздравиха българските учители по повод Международния ден на учителя, който се отбелязва на 5 октомври.

No comments: