Friday 5 June 2015

Казанлък - акцент в национален туристически маршрут

Казанлък отбеляза на 5 юни своя празник. Гости на тържеството бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми, областният управител на Стара Загора Георги Ранов и др. На 5, 6 и 7 юни са кулминационните дни на Фестивала на розата.

112-ото издание преминава под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Нейните заслуги за популяризирането на Казанлък с богатото историческо и културно наследство бяха обявени от кмета Галина Стоянова.

"Признанието, че сме центърът на Долината на розите не е достатъчно. То трябва да се защитава всеки ден и това е основната ни мисия. Радваме се на признанието на генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова да работим затова Фестивалът на розата да бъде вписан в нематериалното наследство", заяви в приветственото си слово кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

На 5 юни на ул. "Искра" беше открита статуята "Японка", завещана на Казанлък от покойния вече неин автор - скулптора Доко Доков, като символ да приятелството между Града на розите и японския народ.

No comments: