Thursday 19 September 2013

Мария Габриел: Нужно е да се увеличи видимостта на ЕС по отношение правата на човека и демокрацията в света


19-09-2013


На заседание на Комисията по правата на жените и равенството между половете в ЕП, Мария Габриел от Групата на ЕНП/ГЕРБ представи своето проектостановище относно годишния доклад 2012 г. относно правата на човека и демокрацията по света и политиката на Европейския съюз в тази област. Проектостановището осъжда насилието срещу жените, включително женското генитално осакатяване и домашното насилие.
Г-жа Габриел подчерта необходимостта от насърчаване на участието на жените в малките и средните предприятия, както и в селското стопанство, което би довело до тяхната икономическа независимост.
"Участието на жените във вземането на политически решения следва да бъде ключов елемент в политиката на ЕС по отношение на правата на жените и равенството между половете, особено в страните в процес на демократично възстановяване".
Българският евродепутат обърна внимание на заключенията на мисиите за наблюдение на изборите на ЕС, които са конкретни инструменти за постигане на целите. "Докладите на мисиите за наблюдение на изборите са ключови ресурси. Необходимо е Европейската служба за външна дейност и Комисията да вземат предвид техните препоръки за разработване на програми за насърчаване на участието на жените в политическите решения".
Като основно предизвикателство пред външните действия на ЕС, включително и по въпросите за правата на жените и равенството между половете, Мария Габриел изтъкна необходимостта тези действия да бъдат ясни и видими. "Трябва да се определят ограничен брой приоритети, за да се постигнат резултати, преди процесът да продължи напред".
В заключение г-жа Габриел призова за увеличаване на усилията за постигане на целите на хилядолетието за развитие по отношение на здравословното състояние на майките и достъпа до образование чрез борбата с дискриминацията срещу момичетата.

No comments: