Monday 16 September 2013

Плевнелиев иска промяна в Закона за средното професионално образование

Плевнелиев иска промяна в Закона за средното професионално образование
В реалната икономика е недопустимо студентите да нямат стаж
Президентът Плевнелиев в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан за откриването на новата учебна година. Снимка: БГНЕС
Трябва да се промени Законът за средното професионално образование в България и считам , че това е спешно”, каза при откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в град Чирпан президентът Росен Плевнелиев, предаде агенция „Фокус”.

Има обществен консенсус и немалко подготвени текстове и варианти, просто трябва да се доведе докрай. Всеки стаж и практика са полезни за младите, защото така те ще формират своята позиция и ще носят отговорност за своя избор", каза държавният глава.

"Само по този начин и бизнеса и малките и средни предприятия и фермерите ще видят перспективата за развитие- когато получават адекватни кадри”, каза още Плевнелиев.

Той изтъкна, че индивидуалната система на образование е без алтернатива, както и връщането на професионалните гимназии и техникуми. „За съжаление обаче днес в България можеш да завършиш студент пети курс без да имаш един ден стаж”, каза Плевнелиев и заяви, че в реалната икономика това е недопустимо. Президентът направи сравнение с учениците в Германия, Швейцария и Франция, където още от пети-шести клас има стажове в предприятията.

Държавният глава заяви, че българското земеделие и туризъм ще се развиват интензивно в следващите години.

No comments: