Wednesday 18 September 2013

ГЕРБ внася вот на недоверие


http://bnt.bg/bg/news/view/10819...
 

От политическа партия ГЕРБ обявиха днес официално, че ще поискат вот на недоверие към правителството заради цялостната политика на кабинета "Орешарски". Искането ще бъде внесено в четвъртък. От партията са наясно, че вотът няма да успее, но според тях е важно дебатът по него да бъде чут от обществото. Председателят на парламента Михаил Миков определи като неоснователно искането на вот на недоверие.

ГЕРБ атакуват кабинета Орешарски за цялостната му политика, защото според тях управляващите не спазват поетите обещания във всички сфери.

"Всъщност няма сектор, в който това правителство да е направило нещо реално не на базата на заемни пари, приходите намаляват, инвестициите намаляват, безработицата се увеличава", заяви Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Част от мотивите за вота са, че социалната политика не съответства на очакванията на хората и на предизборните програми на партиите, подкрепящи кабинета. Посочва се и вземането на дълг от 1 милиард лева. Според ГЕРБ кадровата политика на кабинета "Орешарски" е непрозрачна със скандални назначения и в този състав управляващите не са в състояние да извършат очакваните реформи. Според ГЕРБ правителството работи като коалиционно, а не като експертно.

"Политиката на кабинета "Орешарски" в 100 дни показа, че е опасна за страната и вредна за развитието на държавата. Тя се характеризира с нестабилност, повече от 3 месеца не спират протестните действия с ясно заявено искане за оставка на кабинета "Орешарски" и за предсрочни избори", подчерта Цецка Цачева - ГЕРБ.

От ГЕРБ заявиха, че не са наивници и не смятат, че вотът ще успее, тъй като очакват Атака да застане зад кабинета. Цецка Цачева отхвърли коментарите, че искайки вот за цялостна политика, ГЕРБ всъщност бетонира правителството за следващите 6 месеца. Според нея чрез вота тезите на опозицията ще се чуят от обществото. Председателят на парламента Михаил Миков определи мотивите за вота като неоснователни.

"Не мисля, че имат основание. Нека в празничния ден да не коментираме такива дребни политически закачки. Не виждам възможност за това. Правителството е в една изключителна сложна обстановка и прави доста усилия да подобри условията на живот", коментира Михаил Миков - председател на НС.

От ДПС и Атака днес се въздържаха да коментират искането на ГЕРБ.
Автор: Надежда Василева

No comments: