Wednesday 23 October 2013

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова се срещна с експерти в областта на сигурността на област Марке, Италия



        23.10.2013 15:07  / София / Новини





София. Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова се срещна с експерти в областта на сигурността на област Марке, Италия, съобщиха от пресцентъра на общината. В разговорите взеха участие, Сузана Балдучи, отговорник за специално планиране и член на регионалната структура за сигурност и гражданска защита, Даниела Пирани – сътрудник в дирекция международно сътрудничество и общинският съветник Малина Едрева. Сузана Балдучи оцени като правилни действията на Столична община за повишаване сигурността на гражданите и реда в районите около бежанските центрове в София.
Столична община увеличи екипите на Общинска полиция около центровете. Кметът поиска от полицията допълнителни постове както около центровете, така и в централна градска част. Общината постави допълнителни камери, възстанови осветление около центъра в „Овча купел”, както и в подлеза на „Ботевградско шосе” при центъра на „Враждебна”. В детската градина, която е в непосредствена близост до центъра на „Овча купел”, постави допълнително камери и ремонтира оградата. Увеличихме сметоизвозването в районите около центровете. Кметът на София Фандъкова запозна представителите на регион Марке със задачите на Столичната община по отношение повишаване на сигурността на гражданите и инвестициите, които общината прави с цел превенция на престъпността и справяне с кризи.
Кметът Фандъкова поиска да научи повече и за опита на италианския регион в решаването на конкретни проблеми с бежанските потоци. По време на срещата бяха обсъдени различни мерки за повишаване на сигурността на районите около центровете на бежанци в София. Сузана Балдучи, която имаше възможността да посети два от трите бежански центъра, разположени на територията на София подчерта, че изборът на място за настаняване на чуждите граждани и условията вътре, се отразяват както на самите настанени чужди граждани, така и на хората, живеещи в близост. Подобряване на условията и организацията в центровете, като засилване на здравните грижи би довело до ограничаване на проблемите извън тях, подчерта госпожа Балдучи. По време на срещата тя сподели опита на италианските власти с включването на неправителствени организации в процеса, както и разкриването на различни социални услуги за чуждите граждани получили статут на бежанец. Кметът Фандъкова запозна гостите с фактът, че вече е провела срещи с неправителствени организации, които имат опит в тази сфера и че те ще се включат с конкретни дейности, за да подпомогнат работата на Агенцията за бежанците. От регион Марке изразиха готовност да изпратят представители на техните доброволци, които също така да споделят опита си с българските доброволци. По време на срещата бе договорено да се проведат съвместни учения за справяне с различни видове бедствия и кризи на доброволните формирование на София и регион Марке.


No comments: