Saturday 19 October 2013

Цвета Караянчева: Обществото трябва да научи истината за костинбродските бюлетини



- Ами, знаете ли, декларацията я изчетох за 7-8 минути, а след това г-жа Мая Манолова стана да я коментира, обвини ме, че съм се превърнала в прокурор и няколко пъти каза моето име. Аз поисках лично обяснение за това. Ставайки, от парламентарната трибуна се обърнах към нея и към колегите и обясних, понеже тя заяви, че декларацията била написана в селски стил. Естествено, не мога да се съглася, защото няма селяни, граждани и социални прослойки. В България живеят български граждани и ние не бива да ги делим по тяхната социална и етническа принадлежност. Когато трябваше да приключа своето изказване, заявих само, че БСП, ДПС и „Атака” са тройната коалиция, която управлява България и благодарение на „Атака” това правителство и тази коалиция все още стои на власт. Тогава г-н Сидеров изскочи и тръгна към трибуната. За радост не ми посегна, което е добре все пак, защото тогава скандалът щеше да стане още по-голям.
- Вие задавате на финала на декларацията по повод костинбродския казус четири въпроса. На нито един ли нямате отговор досега?
- На нито един нямаме отговор досега. Това, което получихме като отговор и всички български граждани го разбраха, е, че някой е проявил немарливост в Министерския съвет. Цитирам по памет, не съм сигурна изобщо дали го казвам правилно. Има много въпроси, защото ще дадат отговор кой е имал ползата от този скандал. 11 май наистина беше повратна дата, която обърна вота и днес тези три партии са управляващи и сме свидетели на тяхното безгръбначно, безпринципно и неморално управление.
Бихте ли повторили някои от въпросите? Най-съществените, които вие смятате, че трябва да бъдат поставени постоянно.
- Първо – откъде Мая Манолова е получила информацията за случващото се в печатницата и второ, кой я е сезирал, кой е подал сигнала към нея? Другото, което не е ясно, е кой е отговорен за изтичането на тази информация, при положение, че там тече прокурорска проверка. Знаете, че по една от телевизиите гръмна този скандал. Дали г-н Бареков е бил там? Той беше там преди всички останали журналисти. Някой разпитвал ли го е откъде има тази информация. Също така някой разпитал ли е лидерите на трите партии, които в деня за размисъл имаха един изключителен патос. Обявиха, че се извършва национален преврат. Някои казваха, че са маркирани бюлетини, други казваха, че микробуси с двойни дъна има. Всички тези неща останаха неясни. Предполагам прокуратурата ще продължи да работи, но българските граждани трябва да знаят. Тази манипулация, която се извърши на 11-ти май, им коства това, че парламентът е в железни заграждения, това, че има камионетки, сякаш сме във военно положение, това, че полицаите вместо да охраняват границите и да помагат за решаване на бежанския проблем, стоят и пазят премиера да се промъква през задните входове на НС. На мен специално не ми е комфортно да ходя на работа в такъв парламент. Особено, когато виждам хора, изолирани извън оградата като зверове и нямащи възможност да се срещнат със своите народни представители. Няма бъдеще такъв парламент.
- Г-жо Караянчева, ако изходим от латинската максима употребена най-напред от Цицерон – „Cui bono” /в полза на кого?/, дали всичко случващо се е в полза на тези лица и политически субекти, които вие цитирате във вашата декларация – Мая Манолова, Сергей Станишев и БСП, Лютви Местан и ДПС, Волен Сидеров и „Атака”, Николай Бареков и ТВ7, или има други задкулисни играчи, които не са излезли на сцената?
- Ако забелязвате, в декларацията си ние казваме, че има задкулисни играчи, но лицата на тези задкулисни играчи са тези, които вие споменахте. Всички те са овластени, имат своите места в изпълнителната власт. Ето г-н Сидеров е човекът, който крепи това правителство и колкото и да се опитва да отклонява вниманието със свои интересни, бих казала, изяви, няма как българските граждани да не виждат и да не знаят това. Много скоро, защото няма какво да се залъгваме, предсрочните парламентарни избори предстоят. Държавата върви стремглаво надолу.
- Въпросът в случая е дали тези изброени политици всъщност не са своеобразни, сламени човеци и друг е кукловодът за тях?
- Напълно е възможно, допускам такова нещо, защото нали знаете, че БСП е 100-годишна партия и всичко започва от нея
- Да, но в тази партия има хора. Тя не е имагинерно понятие.- Така е, но за съжаление обикновените, честни и почтени партийни членове не знаят какво се случва във върхушката горе. Не искам да ставам съдник на една, или друга партия. Искам прокуратурата да излезе да отговори на тези въпроси. Някой трябва да отговори на тези въпроси. Ако си имат лични партийни проблеми, те са си техни. В своя избирателен регион, а и колегите ми в различните избирателни региони в цяла България, разказват, че хората са объркани и дори тези, които са подкрепяли БСП, не искат тази коалиция с ДПС. Защо е необходимо власт на всяка цена? Защо са се вкопчили в тази власт и не я пускат. Докога ще продължи тази агония. Как да ви кажа, това е под човешкото достойнство. Ако ти не можеш да използваш главните входове, ако си затворен като престъпник или пък се криеш от някого, няма как да бъдеш с открито лице и да управляваш. Няма как да имаш отворено сърце. Трябва да направиш наистина стъпка напред и да кажеш не мога повече – отиваме на избори. Те се страхуват, обаче. Колкото и да се опитват да показват някакви социологии, които да изтъкват БСП напред, мисля, че истината е друга и затова се страхуват да отидат на избори.
- Имате ли информация от прокуратурата докъде е стигнало разследването по случая в Костинброд?
- Не, имаме това, което е официално подадено в медиите, така че чакаме все още другата информация. Ние не се съмняваме в работата на прокуратурата и очакваме отговора на тези въпроси, защото тези въпроси трябва да получат отговор, не само за нас като народни представители, а и заради всички български граждани, защото се извърши една огромна манипулация.
Въпросите зададе Цоня СЪБЧЕВА  Радио ФОКУС   в-к НОВ ЖИВОТ
http://novjivot.info/10/19/80674












No comments: