Saturday 19 October 2013

ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЩА КАЗУСА "ПЕЕВСКИ" НА КС Държавният глава подготвя свое искане до конституционните съдии


Президентът Росен Плевнелиев връща казуса "Пеевски" на Конституционния съд. Държавният глава ще сезира КС вероятно следващата седмица, съобщи Дневник, като се позовава на свои източници от "Дондуков" 2.
Точно преди седмица Реформаторският блок обяви, че ще призове всички институции, които могат, да сезират Конституционния съд, за да върнат казуса с Делян Пеевски за ново разглеждане. Първата институция, която бе сезирана от дясната коалиция, бе президентството. След това обръщението ще бъде подадено и до председателя на Народното събрание, до премиера, главния прокурор, до председателите на двете върховни съдилища, обявиха от РБ.
Според десните парламентът няма правомощията да отмени свое решение, с което е назначен ръководител на държавна институция с мандат и изрично посочени основания за предсрочно прекратяване на мандата му, какъвто е случаят с Пеевски. Поради това не е налице прекратяване на мандата му като председател на ДАНС и той продължава да бъде в несъвместимост, смятат още от блока.

Държавният глава вероятно ще подготви свое искане до съда, което не е изключено да съдържа и други въпроси. 








No comments: