Wednesday 1 October 2014

АНДРЕЙ КОВАЧЕВ: "ПАЦИЕНТИТЕ ИМАТ РАВНИ ПРАВА НЕЗАВИСИМО ОТ КАКВО ЗАБОЛЯВАНЕ СТРАДАТ"



30 септември

В Европейския парламент в Брюксел евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев откри конференция по проблемите на пациентите с рядкото заболяване идиопатична пулмонарна фиброза.

Това е заболяване на белите дробове с летален изход. Подобно на други редки болести пациентите, страдащи от тях, срещат пречки в намирането на подходяща терапия и медицински грижи. За много от тези заболявания медицината не знае достатъчно и лечение не съществува.

Събитието, на което г-н Ковачев бе домакин, събра евродепутати от различни политически групи и пациентски организации, които подкрепиха първата Харта на пациентите с идиопатична пулмонарна фиброза. Тя призовава за конкретни действия от европейските институции и страните-членки в подкрепа на пациентите, страдащи от това заболяване. Г-жа Натали Шаз, началник на отдел "Здравни системи" в Европейската комисия, представи работата на ЕК в създаването на Европейските референтни мрежи по редки заболявания, които да обединяват усилията на лекарите и изследователите в отделните страни-членки.

Конференцията се проведе веднага след изслушването на кандидата за еврокомисар по здравеопазване г-н Витенис Андриукайтис пред ресорната комисия на Европейския парламент. Андрей Ковачев се обърна към бъдещия еврокомисар с въпрос, свързан именно с мерките, които той смята да предприеме на европейско ниво по отношение на пациентите, страдащи от хронични, включително онкологични и редки заболявания.

Българският евродепутата поиска от Европейската комисия и независим анализ на въздействието на лъчението от телекомуникационни и микровълнови устройства върху здравето на човека. "Новите технологии са полезни в ежедневието ни, но все още не знаем достатъчно за въздействието им върху здравето ни и развитието на определени заболявания, особено редките. Именно Европейската комисия трябва да застане зад тази инициатива, защото подобно изследване не е по силите на отделните страни-членки, а ползите от него ще са за всички европейски граждани!, подчерта българският евродепутат, който ще настоява Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните официално да препоръча на Европейската комисия да предприеме такова проучване.