Saturday 14 September 2013

ПАРАЗИТИ


Nora Markova сподели 

Няколко думи за държавните кредити само ще споделя.

Кредити, не целят откриване на нови работни места, имат бумерангов ефект. Нови работни места се отварят, когато държавата раздаде безлихвени или нисколихвени заеми с гратисен период от 3 до 6 месеца под формата на субсидии на хора от различни браншове, представили проект за собствен бизнес, който може да бъде реализиран краткосрочно на пазара...Целта е да се стимулира бизнеса, намали безработицата и повиши потреблението. Да сте чували някога българската държава да е раздавала такива или сходни пакети?!? Аз не съм. Следователно, кредите, които това правителство възнамерява да вземе пак ще обслужват частни и олигархични интереси...Замислете се над това...СТАВА МНОГО СТРАШНО ПОЛОЖЕНИЕТО В СТРАНАТА НИ!!! Каквито и грехове да има ББ, той поне не вкара страната в спиралата на невъзвращаеми дългове...




Паразитът е организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг жив организъм, наречен гостоприемник. Паразитът се развива за сметка на гостоприемника, който губи постепенно жизнеността си. За разлика от хищниците паразитите не убиват или не убиват веднага организмите, които използват за храна.

ВИДОВЕ ПАРАЗИТИ:

Временни - влизат в контакт с гостоприемника, само за да се нахранят, след което се отстраняват.

Постоянни - използват гостоприемника не само като източник на храна, но и като постоянна среда за обитаване.

ИНВАЗИЯ:

Инвазията е медико-биологичен термин, с който се означава проникването, размножаването и разпространението на паразитни организми в гостоприемниците, и обитаваната от тях среда. Инвазията има две основни характеристики:

1. интензитет - характеризира броя на паразитите, които са успели да инвазират (да проникнат и да се размножат в) организма на гостоприемника;

2. екстензитет - характеризира биогеографското разпространение на паразитите; според своя екстензитет, паразитозите могат да протекат:

спорадично - засягат единични хора или животни;

ендемично - засягат специфична, тясна група от хора или животни (деца от едно училище, работници от една бригада, животни от една ферма);

епидемично - засягат широки групи от хора или животни (цели области, градове и села);

ПАНДЕМИЧНО => засягат цели държави и континенти.

Забравената практика на обезпаразитяване:

Докъм 1930-та година е било съвсем нормално хората да взимат превантивно рициново или минерално масло или билкови смеси за да прочистят телата си от паразити. Всяка етническа група си е имала свой специфичен начин на обезпаразитяване. Това е било правено всеки 6 месеца, веднъж годишно или със смяната на сезоните.
По този начин хората се запазвали чисти от паразити и съпътстващите ги болести. Докторите през 19 век са предписвали на пациентите си профилактично обезпаразитяване всеки 6 месеца или поне веднъж годишно.

Уви, паразитите си сътвориха перфектната среда като затъпиха гостоприемниците, които не искат да се обезпаразитяват повече.

No comments: