Saturday 14 September 2013

Барозу: България трябва да влезе по-скоро в Шенген




Българите трябва да имат достъп и до трудовите пазари в ЕС, смята председателят на Еврокомисията
Барозу: България трябва да влезе по-скоро в Шенген
Снимка: архив БГНЕС
България и Румъния трябва да получат възможност да влязат в Шенгенското пространство, колкото е възможно по-скоро. Такова мнение сподели председателят на Еврокомисията Жозе Барозу пред Българското национално радио. Според него двете страни са изпълнили критериите за членство в безвизовата зона.

Барозу коментира и достъпа за българи и румънци до трудовите пазари в останалите страни-членки на Евросъюза. Ръководителят на изпълнителния орган на ЕС подчерта, че свободното движение е основополагащ принцип в Европейския съюз и не може да бъде поставяно под въпрос.

„Това, което искам да знаят българските граждани е, че Европейската комисия е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа. Ще направим всичко, за да няма различен статут за отделните държави”, заяви Жозе Барозу. Вярвам в единството на Европа и вярвам, че сме по-силни, когато сме единни.

Трябва да се работи за задълбочаване на икономическия и валутен съюз, защото страните, които споделят обща валута, трябва да имат повече механизми за координация помежду си, убеден е също председателят на ЕК. „В същото време не трябва да създаваме първа и втора класа европейско членство, посочи Барозу.

No comments: