Sunday 18 May 2014

Ева Паунова: Нужна е дългосрочна стратегия за грижите за деца с увреждания



Нужна е дългосрочна стратегия за грижите за деца с увреждания. Университетите в България не подготвят достатъчно квалифицирани кадри, които да полагат грижи за деца със специални образователни потребности. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ Ева Паунова, която заедно с народния представител от партията Павел Христов, гостува в Дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост във Варна - „Св. Йоан Златоуст”.
Според Паунова алтернативен вариант децата в такъв тип социални домове да бъдат обгрижвани качествено е директорите да разчитат на доброволци. Тя самата също е била доброволец в „Карин дом” във Варна. Директорката на дневния център „Св. Йоан Златоуст” Марияна Христова потвърди, че активно работи с доброволци, но въпреки това има нужда от още педагози и психолози.
34 младежи, които страдат от Синдром на Даун, редки генетични заболявания, аутизъм и церебрална парализа, разчитат на грижите на екипа в момента. Центърът посещават и техни връстници, които са интегрирани в масови училища. По-рано Ева Паунова посети Центъра за деца със специални нужди „Карин дом”, където също разговаря с ръководството.
Домът е един от малкото центрове в България с традицията да си сътрудничи и да споделя своя опит и експертиза и с други заведения от страната и чужбина.Финансирането на тази организация е само 20% държавно, а останалата част се осигурява от частни дарения. Този и други от важните проблеми на заведението бяха фокус на разговорите на Ева Паунова с изпълнителния директор Марияна Николова ипредставителите на центъра. Те обсъдиха и анализираха потенциала за развитие на „Карин дом“.
Паунова подчерта отново, че е много важно да съществува дългосрочна стратегия за грижите за деца с увреждания в страната ни, както и за последвалата им интеграция след напускане на заведението – аспект, който често остава на заден план.
Образованието и здравеопазването заедно са основата, защото само едно здраво, образовано поколение ще бъде способно да подкрепи развитието на страната и ще повиши стандарта на живот, обясни кандидатът за евродепутат от ПП ГЕРБ.

Канидатът за евродепутат от ГЕРБ гостува в Дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост във Варна - „Св. Йоан Златоуст”

No comments: