Tuesday 17 September 2013

Евродепутати „преосмислят“ образованието с цел повишаване на заетостта


17 / 09 / 2013       http://www.monikapanayotova.eu
На свое заседание, Комисията по култура и образование на Европейския парламент прие доклада „Преосмисляне на образованието“, съдържащ препоръки за реформи в образователната система с цел повишаване на заетостта. Измененията на Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ), приети в крайния текст на доклада, са съсредоточени върху мерки за повишаване на конкурентоспособността на младите хора на пазара на труда в три основни насоки.
Първо, образованието в Европа трябва да стимулира предприемаческия дух сред младите хора, като това същевременно е и ключът към изграждането им като активни граждани. „Вярвам, че младите хора в Европа трябва да бъдат катализаторът на промените. Те трябва да са активни както във формулирането на политиките, които ги засягат, така и в създаването на работни места,“ заяви Моника Панайотова.
Второ, трябва да се постигане правилният баланс между теоретичната и практическа подготовка в образованието. Новият Съюз за професионална практика на равнище ЕС е стъпка в правилната посока. Важно обаче е и държавите членки да включат професионалните практики в плановете си за изпълнение на Гаранцията за младежта, както и да мобилизират европейско и национално финансиране за постигането на тази цел.
Не на последно място, за да може да се реализират гореспоменатите промени, от ключово значение е висококачественото образование за учителите в съчетание с професионално обучение по време на цялата кариера. „Адаптивността на учителите трябва да бъде повишена, както по отношение на иновативните методи на преподаване, така и във връзка с новата им роля на съветници относно образователната траектория и професионална ориентация на учениците,“ обясни Панайотова.



No comments: