Tuesday 17 September 2013

Почитаме св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, столицата чества своя празник

  • ПРЕГЛЕД НА НОВИНА
  •  


Почитаме св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, столицата чества своя празник
17.септември.2013 / 07:47     http://www.tvevropa.com/ 

Православната църква почита паметта на великомъченица София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, загинали в името на християнската вяра. В житията на светците София е описвана като благочестива християнка, която след овдовяването си се посветила на грижите за своите три дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов.



Днес e и празник на българската столица. Въпреки че градът е наречен на името на Божията премъдрост София, името му се свързва най-често със света София и нейните дъщери. В деня на празника Столичната община организира Седмица на вяра, надежда и любов в подкрепа на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри”. Нейната цел е изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на „будна кома”. Националният исторически музей също ще отбележи Деня на София. Празничната програма предвижда възпроизвеждане на обичая „Българска сватба”.

Заради привързаността си към християнството, св. София и трите ѝ дъщери са жестоко наказани от римската власт по време на гоненията срещу християните, най-вероятно по времето на император Нерон. В деня на смъртта си трите деца са съответно на 12, 10 и 9 години. 

No comments: