Sunday 15 September 2013

Дневник Борисов: Присъдата на Хохегер ще изкара на светло далаверата на най-приближените на Станишев

Дневник
Присъдата на Хохегер показва колко е задължително да продължи реформата в съдебната система. Това заяви във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по поводобявената присъда за австрийския лобист Петер Хохегер, който беше замесен и в скандал с предишната тройна коалиция в България.

"По този случай ние сме дали многократни сигнали през годините и той удивително напомня за скандала с Марио Николов. В Германия неговият ортак получи 3.5 години затвор, а в България Марио Николов беше оправдан", написа Борисов.

"Ортакът на Станишев получи 2.5 години затвор, защото е получавал пари от Станишев и Моника, а тук още си играем на комисии. Надявам се, че тази присъда ще активира и изкара на светло огромната далавера за сметка на държавата, извършена от най-приближените хора на Станишев", отбеляза още бившият премиер.

Защо българската прокуратура още не е казала нищо по случая с лобиста Петър Хохегер, попита днес на пресконференция и депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, който беше председател на временната комисия по случая с лобиста. Той посочи, че всички проверки по случая показват, че не са защитени интересите на българските граждани и финансовия интерес на страната ни.

"Интересно е защо още няма отговор от българската прокуратура относно този случай, тъй като няма отчетност, която да потвърди, че е извършена посочената в договорите дейност от Хохегер", отбеляза Главчев.

По-рано днес стана ясно, че в събота Хохегер е получил две години и половина затвор от съд във Виена заради облагодетелстване и фалшиви показания, дадени пред антикорупционната комисия на австрийския парламент.

Районният съд във Виена е установил, че по време на предизборната кампания през 2006 г. партия "Съюз за бъдещето на Австрия" (BZO) е получила 960 хиляди евро от австрийския мобилен оператор Telekom Austria с помощта на фалшиви фактури и чрез рекламни и пиар агенции.

Хохегер до последно отричаше да е участвал в схемата за тайно спонсориране на партията, но съдът прие, че той е действал умишлено.

Петер Хохегер стана популярен в България, след като стана ясно, че е бил нает  да "чисти имиджа на България" пред Европейския съюз заради ширещата се корупция и организирана престъпност срещу хонорар от 1.5 млн. евро по два договора от 2006 и 2008 г., подписани от кабинета "Станишев". Случаят "Хохегер" беше обсъждан и в специална анкетна комисия, която бе създадена в предишния български парламент.

No comments: