Sunday 15 September 2013

Мария Габриел: Изпълнението на мирното споразумение от Адис Абеба трябва да е приоритет за ДР Конго

                          Новини         13-09-2013 

Политическата воля е водеща за слагане край на насилията
Резолюция относно положението в Демократична република Конго прие Европейския парламент на пленарната сесия в Страсбург. Съавтор и преговарящ от името на ЕНП по текста на предложението за резолюция беше българският евродепутат Мария Габриел.
С гласувания документ депутатите осъждат последните прояви на насилие в източната част на страната и настояват за незабавно прекратяване на всички нарушения на човешките права, включително тревожното и широко разпространено сексуално насилие, основано на пола.
Гласуването на резолюцията беше предхождано от дебат в пленарната зала. Евродепутатът Мария Габриел наблегна на борбата срещу безнаказаността в страната, разтърсвана от насилие: "Имаме нужда от надежден съд и независима съдебна система. Извършителите на престъпления, особено на сексуални престъпления, трябва да бъдат преследвани, съдени и наказвани за своите действия."
Според нея е особено важно споразумението от Адис Абеба да бъде водещо в усилията на правителството на ДР Конго и съседните страни. „Изпълнението на това споразумение е крайъгълен камък. ДР Конго и съседните страни трябва да изпълнят ангажиментите си и да намерят бързо политическо решение, което обаче да е искрено.”, заяви Мария Габриел.
В заключение тя подчерта, че няма да има конкретен напредък без политическа воля, особено в реформирането на сектора за сигурност. Нужно е всички партньори – ЕС, Мисията на ООН за стабилизиране в ДР Конго, (MONUSCO), съседните на ДР Конго страни, да засилят мисиите си с цел по-добри общи координирани действия. „Много важно е да не забравяме конгоанския народ, който трябва да припознае като свои тези реформи и да бъде пълноправен участник в процеса.”, заключи Мария Габриел.
*Споразумението от Адис Абеба от февруари 2013 г., подписано от лидерите на редица африкански страни, цели да допринесе за мира в източната част на ДР Конго

No comments: