Tuesday 14 October 2014

Мария Габриел: Превенцията от ранна възраст е ключова за борба с насилието срещу жените


Необходима е ратификация на Истанбулската конвенция от всички страни-членки на ЕС

Българският евродепутат Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) взе участие в публично изслушване в Комисията по права на жените и равенство на половете, посветено на „Напредъка в равноправието между мъжете и жените в ЕС през 2013”, в подготовка за Годишния доклад на Европейския парламент по същата тема, за който тя е докладчик в сянка на Групата на ЕНП. За тази конференция г-жа Габриел бе поканила Геновева Тишева, директор на Българския център за джендър изследвания и експерт-адвокат по човешки права, за да сподели вижданията си за борба с насилието, основано на пола.

Г-жа Тишева изнесе интересна презентация за европейската и българската правни рамки за борба с насилието срещу жените. Тя напомни на присъстващите плашещите резултати от доклада на Европейската агенция за основни права относно насилието, основано на пола в ЕС- една трета от жените над 15 годишна възраст са били жертва на насилие. Българският експерт акцентира върху нуждата от съгласувана рамка като Истанбулската конвенция (за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие на Съвета на Европа), която трябва да бъде подписана и ратифицирана от всички страни-членки на ЕС възможно най-бързо.

Мария Габриел, член на Комисията за равенство на половете, също акцентира на ратификацията на Истанбулската конвенция и повдигна въпроса относно лостовете на ЕС за насърчаване в тази насока. Тя наблегна на ролята на превенцията в борбата срещу насилието, основано на пола и включването й в образователните програми. "Трябва да фокусираме усилията си за превенция от най- ранна възраст, не само в името на жените и момичетата, но и заради обществото като цяло, тъй като насилието над жените е бреме за всички нас”, заяви г-жа Габриел..

При обмена на мнения, тя и Геновева Тишева подчертаха и специфичната ситуация при жените-мигранти, и по-специално при жените-бежанки, които са силно уязвими на насилие, базирано на пола и страдат от социално отхвърляне: „Това не е проблем само на България, Малта или Италия: целият континент е изправен пред значими миграционни потоци. Все повече осъзнаваме нуждата от общоевропейска миграционна политика и трябва да се погрижим затова, ситуацията и ролята на жените да не бъде пренебрегвана” посочи Мария Габриел. Г-жа Тишева допълни, че е необходима по-широка работа за социално включване и диалог.

В края на заседанието, г-жа Габриел благодари на ГеновеваТишева за участието й в изслушването: "Радвам се, че посрещнах български експерт на публично изслушване в Комисията по права на жените и равенство на половете, за да очертаем както предизвикателствата, така и успехите на България, в борбата с насилието срещу жените”.