Tuesday 14 October 2014

Мария Габриел: Европейският парламент допринася значително за идентифицирането на мерки за ограничаване трафика на хора.


Община Сливен и Местната комисия за борба с трафик на хора – гр. Сливен, организираха информационен форум за педагози и социални работници от Държавна агренция „Закрила на детето”. Срещата е част от кампанията на Националната комисия за борба с трафик на хора под мотото „Не е за продан”, стартирана с партньорството на БНТ, Дарик радио, БНР, фондация „Асоциация Анимус” и МОМ.
Инициативата беше организирана с цел информирането и запознаването на социални работници от града с нарастващия проблем – трафик на хора с цел трудова и сексуална експлоатация, както и с методите за превенцията му.
Евродепутата Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, изпрати обръщение до организаторите и участниците във форума, в което наблегна на необходимостта от информираност за успешна превенция на трафика на хора. „Най-важният момент, върху който трябва да съсредоточим усилията си, е превенцията. Информационни кампании за повишаване на информираността трябва да има още в ранна ученическа възраст. Нужно е да научим децата как да разпознават и разчитат ситуациите, в които са застрашени от трафик. Факт е, че най-застрашени от трафик на хора са младите. Днес трафикантите умело боравят с едно много силно оръжие за набиране на жертви - Интернет. Уеб сайтовете за запознанства, социалните мрежи, чат стаите са тези, които се ползват от предимно млади хора. А точно там дебнат опасностите. Фалшивата любов и мечтите за по-добър живот се превръщат в примамка за хиляди млади хора, които биват въвлечени в свят на унижение и болка. Днес голяма част от жертвите попадат в мрежата на трафик от познатите от Фейсбук, от мнимите приятели, от стоящите зад съобщенията за високо платена работа и бързи печалби. Трябва да бъде насърчавано обучението на всички, които участват в предотвратяването, разкритието и борбата с трафика на хора. Вземането на превантивни мерки е решаващият фактор за третиране на въпроса в неговата основа и в дългосрочен план.”, заяви в писменото си послание Мария Габриел.
В края на срещата, присъстващите 15 социални работници, проведоха дискусия с членове от Местната комисия – г-жа Нина Янева, г-н Валери Пенев, г-жа Снежана Кръстева и г-н Владимир Друмев, в която зададоха своите въпроси и споделиха проблеми, с които са се сблъсквали в професията си. Много от тях изявиха желание за съвместни събития с комисията, в местните училища и гимнaзии, свързани с информационни форуми, насочени към младите хора, за опасностите от трафик на хора.