Tuesday 14 October 2014

Румяна Бъчварова: Няма да продължаваме разговорите с ДПС за съвместен кабинет, но ще запазим диалога между партиите


„Решението след тази среща е да не продължаваме разговорите с ДПС за съставяне на съвместно правителство, но да запазим диалога между двете партии“. Това заяви след проведените разговори с представители на ДПС Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Тя посочи, че от организационните структури на ГЕРБ очакват позиция партията да не влиза в обща коалиция с ДПС. „Считаме, че създадената температура на политическа нетърпимост и несъгласие трябва да бъде надживяна. Затова ДПС да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения”, допълни Бъчварова. Тя уточни, че диалогът между политическите сили може да се осъществява дори между партии, които не участват в едно управление.

По думите на Бъчварова първото изискване на ГЕРБ, за съставяне на нов кабинет, е наличието на широка парламентарна подкрепа, която изключва формулата правителство на малцинството. Бъчварова подчерта, че това е основната причина да не приемат подкрепата на ДПС. „Не можем да приемем подкрепа от сила, която няма да участва в следващия кабинет“, поясни Бъчварова и допълни, че правителството трябва да е с валидност един управленски мандат. „ГЕРБ смята, че подкрепата от 300 дни поставя в риск едно такова управление. Основната причина ГЕРБ да не покани ДПС в кабинета е предисторията между двете партии”, посочи Бъчварова и допълни, че въпреки сходството между политическите платформи, ГЕРБ не може да разбере защо ДПС е застанала на позиция да участва в една откровена анти- ГЕРБ коалиция при управлението на Пламен Орешарски и по този начин е създала всички проблеми, които днес трябва неотложно трябва да се решават.

„Не приемаме обяснението на ДПС за aнти -ГЕРБ коалицията през 2013 година. За времето, в което ГЕРБ беше в опозиция, имаше време да преосмисли онези свои кадрови решения и политики, които доведоха до събитията през 2013 година”, допълни от своя страна Цецка Цачева, която води преговорния екип на ГЕРБ.

По думите й, от разговорите няма усещане, че ДПС се разграничава от решенията и политиките по време на мандата на 42-то Народно събрание. „Мисля, че са ясни, различията ни по отношение на начина на консумиране на властта”, коментира Цачева. Тя обаче заяви, че с екипа на ДПС са обсъдени приоритетите в политиките, както и формулите за съставяне на кабинет. „Говорихме по приоритетите в политиките, които са необходими за България за настоящия момент. Отстояваме позицията си за необходим диалог между политическите сили без значение, че ГЕРБ е победила и се очаква да й се връчи мандат”, добави Цачева. Тя изрази надежда, че позицията на партията ще стане традиция в политическото общуване, „за да не стига до онзи злополучен резултат и практика от изборите през 2013-та година, когато ГЕРБ бе елиминираната от участие в разговори за мнозинство“, посочи Цачева.

По думите на Менда Стоянова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, от 18-те приоритета, посочени от партията, с ДПС има пълно съвпадение по 12 от тях. „По шест имаме принципно съвпадение с различия в детайлите, но това са теми, по които разговорите могат да продължат“, посочи Стоянова. Темите, по които има съгласие между партиите са за евроатлантическата ориентация на България и изпълнение на международните ангажименти, икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, инфраструктурните проекти, връщане на доверието на европейските партньори и възстановяване на плащанията. „Интересно и изненадващо постигнахме съгласие и по точка „Сигурност” – присъединяване на България в Шенген, спиране на незаконната имиграцията. Колегите са готови да продължим обсъжданията в Закона за МВР, като отчетем всички резултати от направената реформа”, коментира Стоянова. Тя допълни, че една от темите в рамките на разговорите е била за финансова стабилност като от ДПС са изразили подкрепа на данъчната политика с ниско облагане. „Имаме съгласие и затова, че бързо трябва да бъде изменен Законът за държавния бюджет и той да отразява в цифри и истинското положение”, заяви Стоянова.

„Останаха различията по отношение на Сметната палата – моделът, който беше въведен от предходното правителство и мнозинство”, посочи Стоянова и допълни, че по въпроса с банковата стабилност и КТБ имат сходни позиции. „Искаме вложителите да получат всичките си пари, като гарантираните могат да бъдат сигурни. С колегите се обединихме, че е необходима външна експертиза”, поясни Стоянова. По думите й двете партии са се съгласили, че трябва да има законови промени, които да доведат до промяна в ръководството на БНБ, която включва липса на партийни квоти. „Обединихме се, че за КТБ, както и за всички останали случаи, трябва да има пълна публичност на средствата на вложителите и кредитополучателите”, допълни още Менда Стоянова.