Wednesday 16 October 2013

Николай Нанков Изказването ми в защита на вота на недоверие:









  • Изказването ми в защита на вота на недоверие:

    Уважаеми г-н председател,
    Уважаеми г-н премиер, вицепремиери, министри,
    дами и господа народни представители,
    От почти 5 месеца чуваме декларативни, бланкетни и безаргументни изказвания как тепърва ще видим какво ще свършите. Всичките ви обещания се изместват напред във времето, но трябва да сте наясно, че регионалното развитие и инвестиционната политика не са от сценария на филма „Завръщане в бъдещето”. Каквото направите или не направите сега не може да бъде поправено в бъдеще. Затова тук тепърва не важи!
    В тази връзка ние няма тепърва да ви искаме вот на недоверие, затова че разделяйки ведомството, което провеждаше регионалната политика, практически присъдихте и на двете министерства технически нокаут – МРР е тежко контузено, бих казал направо осакатено, а МИП е в невъзможност да се концентрира и да се държи на крака.
    Няма и тепърва да ви искаме вот на недоверие, че челно сблъскахте инвестиционния процес в тапата на закъсняла за откриване магистрала и сега той е в будна кома точно в прехода между двата програмни периода, когато трябва да приключим с големите инфраструктурни проекти и да постигнем проектна готовност, за да влезем с летящ старт в новия.
    Тепърва да ви търсим отговорност за кашата в програмирането и преговорния процес при ОП „Региони в растеж” ще бъде национално безотговорно от наша страна като опозиция.
    Затова ние искаме вот точно сега, днес, когато обезлюдяващите се райони не могат да чакат министърът на регионалното развитие да разбере какво е регионална политика, а министърът на инвестиционното проектиране да разшири хоризонта си от къща с двор върху морска дюна до национална територия и национално пространство.
    Развитието на страната ни не може да чака да се роди, заченатото в греха на коалиционното изнасилване Министерство на инвестиционното проектиране, което и ще носи генетичната политическа и икономическа обремененост на своите създатели. Отрочето много ще прилича на скандалното му братче от недалечното минало Министерство на бедствията и авариите, което не правеше политика, а беше инструмент за преразпределяне на „порции” и безконтролно потъване на държавен ресурс.
    Балансираното развитие на регионите не може да чака да се забави старта на ОП „Региони в растеж”. И дано този път не е като при ОПРР, която вие стартирахте с повече от година закъснение.
    И ако има начин да се навакса закъснението на старта на програмата, най-удачният е чрез облекчаване на инвестиционния процес. Но какво постигнахте в тази насока, уважаеми дами и господа? Постигнахте кoлапс! Проекти на общините на стойност над 10 млн. лева ще се редят на опашка в София за политическа благословия. Например при едно двуфазно проектиране с прединвестиционно проучване общината трябва да внася проекта цели 7 пъти в МИП – внася прединвестиционно проучване, чака забележки....; внася пак – чака одобрение и избор на вариант.....; внася идеен проект – чака забележки, внася го повторно – чака одобрение.....; внася технически или работен проект, чака забележки, внася пак – чака одобрение.....; и накрая внася искане за разрешение за строеж и отново чака докато го получи. По думите на вашите експерти като проф. Данов един проект се разглежда 2-3 месеца на всеки етап. Но да приемем, че ще се забързате и всеки от описаните етапи отнеме един месец. 7 пъти – цели 7 месеца. Браво, бе, господа! И ни залъгвате, че облекчавате местните администрации, че не съществува риск от забавяне на изпълнението на проектите, че няма риск от загуба на евросредства.
    И тези 7 месеца са без технологичното време за изработването на проекта и съгласуването му с други институции, процедурите по ОВОС, комплексно разрешително и т.н. Ами при ПУП – коя е тази неземна сила или оракул, която може да определи индикативната стойност на проект на етап ПУП. Или може би ще увеличим заетостта в изпълнение на плана Орешарски, като към всяка община назначим гледачка на турско кафе??? И всичко това, без да споменавам отнемането на правомощия на местната власт и погазването на принципа на децентрализация. Но пък не мога да не спомена и осигуряването на възможност за политически или предизборен рекет – кметът е от БСП или ДПС – бързата, лявата лента... Кметът е от ГЕРБ обаче – умишлено забавяне в пит бокса и за одобрение на проектите, и за разрешение за строеж и за въвеждане в експлоатация. Е..., поне общините имат една утеха - ако не друго, то ще могат да получат възстановителен и релаксиращ масаж като компенсация на стреса и тичането, на които ще бъдат подложени. Имат си отговорен професионален кинезетерапевт на инвестиционното проектиране и то с ранг на заместник-министър.
    И вместо почти 5 месеца да се занимавате с разместване на пластове и кадрови бурлески да бяхте командировали по-често експертния си министър в Брюксел, вместо пощальони и бонвивани, да преговаря и да отстоява националните интереси.
    Дефакто, дами и господа, през тези 5 месеца Регионална политика НЯМАШЕ!
    И в заключение, когато за пети месец ЗА една политика и за едно цяло министерство се говори в бъдеще време, това е катастрофа. А когато тази политика и нероденото министерство поставят развитието на страната ни в ступор – защото през призмата на регионалната политика се пречупват всички секторни политики, това е катастрофа с много жертви.












No comments: