Wednesday 9 October 2013

ИНТЕРВЮ НА НИКОЛАЙ ЛЕФЕДЖИЕВ Йордан Соколов: Осигуряването на кворум е отговорност на мнозинството















08.октомври.2013 / 18:27


Йордан Соколов: Осигуряването на кворум е отговорност на мнозинството
Снимка: Internet
В интервю за предаването „Под лупа” на телевизия „Европа” председателят на 38-ото НС и дългогодишен депутат от СДС Йордан Соколов заяви, че осигуряването на кворум е отговорност на мнозинството. Рейтингът на един парламент се определя от мнозинството, от действията и решенията, които то налага и взема съответното НС. Оправдания, че ниският рейтинг на сегашния парламент се дължи на поведението на ГЕРБ, са неуместни. Позицията на партия „Атака” е доста лицемерна. Необходим е един техен глас за осигуряване на кворум и нито един повече. Те твърдят, че не подкрепят правителството, а гласуват важни за него закони, категоричен е Соколов.


ИНТЕРВЮ НА НИКОЛАЙ ЛЕФЕДЖИЕВ
 


- Вие сте един от политиците с най-дългогодишен стаж в нашия парламент. В момента, като гледате отстрани работата на НС, какво най-силно Ви прави впечатление?


- Не може да не направи най-силно впечатление ниският рейтинг на това НС, който не предвещава нищо добро за работата и бъдещето му. Не приемам оправданието на управляващите, че ниският рейтинг се дължал на поведението на опозицията, т.е. на ГЕРБ. Рейтингът на един парламент се определя от мнозинството, от действията и решенията, които то налага и взема съответното НС. Ако това НС има нисък рейтинг, то това се дължи именно на тези редица решения, с които и вносителите, и за съжаление институцията Българско народно събрание се изложиха. Не може да се измие петното, което се сложи върху образа на българския парламент с избора на лице като Делян Пеевски за шеф на може би най-важната с оглед на нейните функции и статут силова служба в България. Не може да не се държи сметка за редица други решения, които просто удряха срещу авторитета на парламентаризма и оттам на това НС. Всички тези опити, които се правят, да се прехвърлят отговорностите между участващите политически сили, не могат да доведат до резултат, защото рейтингът е свален. Това, което мнозинството прави, не спомага да се повиши рейтингът на НС. След промените нямаме такъв прецедент в първите няколко месеца от работата на едно НС неговият рейтинг да е 11%.


- Може би всичко това идва от липсата на мнозинство в парламента. За да управляваш, трябва да имаш поне 121 народни избраници, а всъщност те липсват. Оттук идва и главната дилема. От една страна, БСП и ДПС признават, че кворум, за да започне заседание, не може да има без парламентарната група на „Атака”. От друга страна пък, „Атака” казват, че не подкрепят правителството. Оттук идва една голяма нестабилност.


- От страна на партия „Атака” това е една доста лицемерна позиция. Тя е необходима на мнозинството с един глас, за да има кворум. Оттам нататък няма нужда от нито един глас на „Атака” по простата причина, че БСП и ДПС имат 120, противостоящата политическа сила ГЕРБ има 97. Тоест всяко решение без никакъв проблем може да бъде прокарано.
 
- Тоест отговорността е на управляващите да си осигурят кворум и да управляват както искат?


- Да, разбира се. Лошото е, че те са абсолютно зависими и за работата на парламента, и за съществуването на правителството от „Атака”. Няма смисъл „Атака” да твърди, че не подкрепя правителството. Те гласуваха най-важния законопроект за актуализацията на бюджета. Те след като осигурят кворума, БСП и ДПС нямат нужда от нито един техен глас.


- При тази парламентарна нестабилност правителството може ли да изкара мандата си поне до Европейските избори?
 
- Зависи от това дали ще има кворум, от поведението на „Атака”. Разбира се, зависи и от дисциплината при БСП и ДПС. В последния случай се оказа, че лидерите на БСП, ДПС и „Атака” не присъстват в пленарната зала. После имат претенции към това, че ГЕРБ не създава кворум. Това е задължение и приоритет на мнозинството. Една опозиция може да има тактически и стратегически интерес, а ГЕРБ не крие, че смята, че колкото по-бързо си отиде това НС, толкова по-добре. Не трябва да си затваряме очите, че според мен за пръв път след промените едни парламентарни избори бяха опорочени. Особено и с ролята, която изигра прокуратурата с тъй наречения „костинбродски случай”, който загуби толкова проценти на ГЕРБ, които бяха достатъчни, за да няма мнозинство и да се образува правителство не от най-голямата политическа сила, а от следващите, които се съюзиха срещу първата.


- Какъв е възможният изход от сегашната кризисна ситуация? От една страна, имаме БСП и ДПС, но вдясно нещата са неясни, от една страна, имаме ГЕРБ, от друга - „Реформаторския блок”, но те воюват помежду си.
 
- Аз това не мога да го разбера. Когато се започна с тази политика от страна на ДСБ още през януари 2011 година, аз си подадох оставката от поста, който заемах в партията, и я напуснах. Защото не мога да приема една партия, която е член на ЕНП, да не поддържа правителство на партия, която също членува там, т.е. на братска партия, и ще гласуват срещу нея и по този начин в подкрепа на партии, които са част или от ПЕС, или от либералите. Не мога да разбера как сегашните лидери на партиите, които са в „Реформаторския блок”, не разбират, че цялата тази риторика нищо няма да им донесе, защото повече от ясно е, че в един следващ парламент водещите партии ще бъдат БСП и ГЕРБ. 

No comments: