Wednesday 9 October 2013

Конституционният съд реши Делян Пеевски да остане народен представител.

 Това стана ясно след 18.30 часа, макар заседанието на съда да приключи още по обяд. Още тогава се появи непотвърдена информация, че конституционните съдии не са успели да стигнат до конкретно решение.


"Съдът отхвърля искането на 96 народни представители от 42-ото Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-и многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция "Национална сигурност". Решението е окончателно и влиза в сила от днес – 8 октомври 2013 г.", се посочва в решението на КС.


До спора се стигна, след като Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС и се закле като такъв, с което автоматично не можеше да продължи да бъде народен представител. Назначаването му на поста доведе до масови протести, които не стихват и до днес. След многохилядните протести Пеевски се отказа от поста. Той отказа и да се яви пред Конституционния съд за изслушване.



Той твърди, че не е подписал нито един документ в качеството си на шеф на ДАНС, затова не може да се говори, че е встъпил официално в длъжност. Юристи обаче коментираха, че има решение на Конституционния съд от 1992 г., според което клетвата е акт, който означава встъпване в длъжност.



В очакване на решението на съда, пред сградата се проведе протест, в който няколко души издигнаха плакат с надпис: "Кой предложи Пеевски?"


Информацията за решението пък провокира създаването на събитие в социалната мрежа със заглавие "#ДАНСwithme: Пеевски се връща в парламента! Време е да се РАЗГНЕВИМ"!.


Вижте целия текст от решението на Конституционния съд ТУК

No comments: