Wednesday 17 September 2014

АНДРЕЙ КОВАЧЕВ, ГЕРБ: КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ В СИНХРОН С БЪДЕЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО


Медия: „Това е България“ на Радио „Фокус“
Водещ: Кристалина Георгиева ще бъде заместник-председател и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата Европейска комисия, съобщи новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който обяви състава и разпределението на отговорностите в новата комисия. Юнкер определи Кристалина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти, отбеляза Юнкер.
На новия си пост, българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. Темата ще коментираме с евродепутата от ГЕРБ – Андрей Ковачев, добър вечер.
Андрей Ковачев: Добър вечер.
Водещ: Президентът Росен Плевнелиев определи поста на Георгиева като огромен успех за България. Съгласен ли сте с тази теза?
Андрей Ковачев: Да, това е абсолютно така, това е огромен успех за България, признание за работата на г-жа Георгиева в предишния мандат на ЕК. Разбира се, огромна отговорност пред г-жа Георгиева за предизвикателствата, които има пред ЕС и те са свързани предимно с растежа, икономиката, финансите да бъдат оправдани и 500 милиона европейски граждани да имат доверие в европейските институции, като техен помощник за справяне, както с икономическите проблеми, така и за по-добро бъдеще и просперитет на нашия континент.
Водещ: Какви отговорности и дейности ще бъдат възложени на г-жа Георгиева в следващите години?
Андрей Ковачев: ЕС има бюджет, който е около 140 милиарда евро на година и в ЕК работят около 30 хиляди служители. Можете да си представите, че г-жа Георгиева има супер отговорности в тази комисия, на следващата комисия на г-н Юнкер, и г-н Юнкер има явно огромно доверие на г-жа Георгиева, защото в нейни ръце са съсредоточени тези инструменти – финансовите и човешките ресурси на ЕК. 140 милиарда на година плюс 30 хиляди служители в ЕК и борбата с измамите, европейската агенция – ОЛАФ. Всичко това ще бъде на плещите на г-жа Георгиева.
Водещ: Какви позитиви може да извлече България от тази позиция на Кристалина Георгиева ?
Андрей Ковачев: Разбира се, че г-жа Георгиева защитава европейските интереси, но тя е българка и аз съм убеден, че както до сега ще направи всичко възможно, както до сега да навакса загубеното в най-кратки срокове и в синхрон с, надявам се, едно българско стабилно правителство и с помощта на ЕК и на г-жа Георгиева, това ще стане факт и нашата задача, която бих казал, че сме си я поставили в програмата България 2020, като част от по-голямата инициатива Европа 2020, до 2020г. нашият жизнен стандарт да бъде съизмерим с този на средна Европа поне. Така че, не всичко зависи от г-жа Георгиева, тя може да помага на България, но предимно зависи от нас в България, да имаме стабилно правителство, на национално ниво, местната власт да работи в синхрон с националното правителство и с помощта на европейските институции за постигане на нашите цели.
Водещ: Как оценявате като цяло така представения състав на ЕК?
Андрей Ковачев: Аз мисля, че това е един много силен състав на ЕК с хора с опит, които са били в правителствената власт в своите страни и имат международен опит от тях. От 28 страни, 14 са номинирани от ЕНП, което показва, че доверието на ЕНП в Европа е много силно и продължава и следващия мандат да бъде такова и аз смятам, че г-н Юнкер е направим добро разпределение на ресорите. Сега разбира се, те трябва да минат през санкцията на ЕП. Ще има изслушвания в ЕП, които започват от края на този месец. Говори се за 29-ти септември, че ще бъде първото изслушване. Чак след това ще има гласуване и ще може да започне работа в ЕП новата комисия на г-н Юнкер.
Водещ: При тези изслушвания в ЕП, очаквате ли разгорещени дебати или проблеми по някоя от номинациите?
Андрей Ковачев: Ние поне в нашата група в ЕНП дебатирахме въпроса с изслушванията и нашето общо мнение е, че не трябва да има политически нападки и извличане на политически дивиденти от изслушванията, а да се съсредоточим изключително и само върху опита и способностите на кандидатите за техните постове да се справят с тежките задачи, които имат пред себе си.
Водещ: Появиха се вече мнения, различни разбира се, но едно от тях е, че Германия е получила по-ниска от очакваната позиция. Така ли е това според вас?
Андрей Ковачев: Не, аз не бих искал да давам такива оценки, дали някоя страна е получила по-висока или по-ниска оценка. Виждате, че има баланс между изтока и запада. Има добро представителство, както и между вицепрезидентите от Източна Европа, така че смятам за балансиран състава на ЕК. Смятам, че нашите съседи румънците щяха да получат един добър пост като регионалното развитие. Между другото, колегата, която е румънският комисар, досегашна колежка в ЕП и вицепрезидент на ЕП с която имаме, аз лично имам добър контакт и се надявам да работим в бъдеще в добро сътрудничество, защото регионалното развитие е много важно и за България. Освен това имаме и четирима колеги от ЕНП от нашата група, които ще бъдат в следващата комисия комисари, от Белгия и от Кипър също.
Водещ: Пред какви предизвикателства ще се изправи новия състав на ЕК в началото на своя мандат?
Андрей Ковачев: Предизвикателствата са вътрешни и външни. Външните предизвикателства ние ги знаем много добре и всеки ден ги слушаме по новините. На изток – конфликтът Русия –Украйна, на юг – конфликтът в арабските страни и надигащата се нова варварска т.нар. Ислямска държава. А пък във вътрешния аспект е растежът, икономиката, гарантирането на работни места и гарантирането на нашата конкурентноспособна система на останалия свят.