Wednesday 17 September 2014

Бойко Борисов: КТБ трябва незабавно да се отвори, умишлено удължават банковия надзор


17.09.2014

“КТБ трябва незабавно да се отвори. Започвам да се съмнявам, че всичко това се прави умишлено.” Това заяви пред журналисти в Пазарджик председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. “Квесторите се мотаха доста време. За трети път лъжат хората и удължават срока с два месеца. В същото време няма абсолютно никакви действия в момента. Сега създават допълнителна паника. Това се прави от сега управляващите”, каза още Борисов и уточни, че това е безотговорно поведение към хората, които имат сметки в КТБ.
„Години наред всички хвалехме БНБ, защото стрес-тестът, Законът за банковата система и стабилността на тази система беше изключително добра и не се огъваше. За съжаление, на моето открито писмо управителят на БНБ Иван Искров не само че не ми отговори така, както очаквах и както му подобава, а хвърля вината върху политиците. Това е абсолютно неправилно и бих казал арогантно. Законът за Българската народна банка така е правен, че политик да не може да се меси в банковата система”, каза още председателят на ПП ГЕРБ и допълни, че в Европа това се счита за един от най-добрите закони по отношение на банкови системи. „Това означава, че политиците няма как да са се намесили.  Тук е и вопълът на Михаил Миков, който казва да се разсекрети стенограмата при президента. Аз съм „за” с двете ръце да се разсекрети. Не знам какво иска Миков с това, но там ще се чуе за реалното състояние на банковата система.  И ако президентът реши стенограмата да се разсекрети, трябва предварително да каже, че вината за това, което вътре се е говорило от шефовете на банки, от самия гуверньор, заместниците му – ще предизвика голям катаклизъм. Така че политиката си е политика – аз не ги деля хората – малко да се смирят”, каза още бившият премиер и попита риторично защо не отворят стенограмата от времето на Георги Първанов за разговорите с „Газпром”. „Това с разсекретяването са трикове. Може тогава да няма Национален съвет за сигурност, защото той е секретен. Да разсекретим всичко тогава и да превърнем държавата в махала – „Плод и зеленчук” – всеки да може да си говори и дори на съвет да не можеш да си кажеш мнението”, подчерта Борисов. По думите му положението в страната е толкова тежко, че ако до 15 октомври няма стабилно правителство „нито фондове ще пуснат, нито ще станат готови магистралите – просто няма как да се заздрави държавата”.
Борисов заяви, че е крайно недоволен от служебното правителство. "Стотици пъти публично, а и на тези, които ги познавам, им казвах: „Недейте да сменяте хората, изчакайте 5 октомври. Има кой да ги сменя, ако трябва да се сменят. Те се вгламиха и започнаха масово да правят промени. Нямам предвид областните управители, а смените по места. И навсякъде се обясняват, че едва ли не ГЕРБ го иска – не го искаме, аз не го желая”, обясни председателят на ПП ГЕРБ и добави, че не разбира необходимостта от такива промени. Борисов посочи, че в последните месеци предишното управление е назначило във ВиК - Пловдив 59 души, като дружеството е със 7 – 8 млн лева задължения. „Зам.-управителят на ВиК е с подписан договор, че при уволнение ще му бъдат изплатени 17 работни заплати. БСП са си правили каквото искат в това дружество, назначавали са когото искат… Но и там промените в назначенията могат да изчакат до 5 октомври, а служебното правителство продължават и сега със смените”, поясни лидерът на ПП ГЕРБ. 
Борисов отправи призив и към политическите си опоненти Лютви Местан и Михаил Миков. „Обръщам се към Местан и Миков: състоянието на държавата е изключително тежко и те по-добре от мен го знаят. Още повече при г-н Местан има финансов министър и знае точно в какво състояние е държавата. Дори не е важно кой какви резултати ще направи на тези избори, важно е след 6 октомври как ще съумеем да излезем от тази тежка криза. Мой приятелски съвет към всички е - пестете си думите – много тежко се лиже там, където се плюе”, категоричен бе Борисов и призова Миков и Местан да се концентрират върху реалните проблеми, които могат да бъдат решени заедно с другите политически сили.