Wednesday 17 September 2014

Държавният глава: България ще бъде силна само когато е интегрирана в семейството на демократичните държави


17 Септември 2014 | 17:17
Нито една страна не може да гарантира сама своята сигурност. България ще бъде силна само когато е интегрирана в семейството на демократичните държави, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, като международна организация в рамките на Алианса. Това е първата структура на НАТО на българска територия и част от мрежата от центрове за компетентност на Алианса. Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и Съюзното командване по трансформацията в Норфолк.

Откриването на Центъра на НАТО в България ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост и усъвършенстване на военните и граждански способности на съюза за управление на кризи и бедствия, подчерта в изказването си държавният глава. Нестабилността и конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка променят средата за сигурност в Европа, създават общи предизвикателства пред държавите от НАТО и изискват общ отговор, отбеляза още Росен Плевнелиев.

Според президента освен заплахите и рисковете от асиметричен характер, съюзниците от НАТО трябва да са готови да противодействат ефективно и на новия „хибриден“ тип действия за дестабилизация и противоборство. „На Срещата на върха в Уелс постигнахме пълно съгласие за мерките, които да предприемем. Приет беше и Планът за готовност за действие“, подчерта държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че само в рамките на колективната система за сигурност и отбрана страните от НАТО могат да гарантират своята независимост и защитата на общочовешките ценности, демокрацията и върховенството на закона. Инициативите „Интелигентна отбрана“, „Свързаност на силите“ и „Концепцията за рамкови държави“ дават възможност на страните-членки да дадат своя принос за колективната  сигурност чрез специализация и сътрудничество. „Надявам се да бъдем по-активни в изпълнението на съвместни проекти, както и в изграждането на общи отбранителни способности с въоръжените сили на нашите съседите и партньори. България е водеща нация в изграждането на този Център и това е доказателство за нашите амбиции да бъдем активен участник в интеграционните процеси“, заяви президентът и призова за по-силно българско присъствие в инициативи и проекти в рамките на НАТО и ЕС.