Friday 13 September 2013

Варна посреща 21-вото издание на “Любовта е лудост” през септември


Варна ще бъде домакин на 21-вото издание на фестивала "Любовта е лудост". Той стартира на  30 август и в рамките на една седмица (до 5 септември) зрителите ще имат възможност да видят над 75 филма.
В конкурсната програма, представена от проф.Александър Грозев, са включени 12 филма - "Пиано във Фабриката" /Китай/ на режисьора Джан Мън, "От прозореца на моята стая" /Испания / на Паула Ортиз, "Светлите дни предстоят" /Франция/ на Марион Верну, "Да преследваш дъгата" /Румъния/ на Дан Чису, "Любов с акцент" /Русия/ на Резо Гигинеишвили, "Гримасите на войната" /Ливан/ на Жое Бу Ейд, "Странници вкъщи" /Турция, Гърция/ на Дилек Кесер и Улаш Гюнеш Качаргил, "Монахинята" /Франция/ на Гийом Никлу, "Нашите жени" /Унгария/ на Петер Шайки, "Любов" /Полша/ на Славомир Фабицки, "Танго либре" /Белгия, Франция, Люксембург/ на Фредерик Фонтейн, "Пътят на Халима" /Хърватия, Словения, Германия, Сърбия/ на Арсен Антон Остоич.
Старт на фестивала ще даде френският филм "Капитал" на Коста Гаврас, а на закриването ще бъде представен "Влюбените" /Великобритания, Франция/ на Кристоф Оноре.
По традиция в рамките на феста ще бъдат представени няколко панорами. Зрителите ще имат шанс да се запознаят с достиженията на китайско, палестинското и белгийското кино. Друга панорама ще представи имена на световното кино - Леонид Гайдай, Роб Ниллсън и Рихард Бланк. В друг модул ще бъдат излъчени няколко български филма в памет на големите имена, които вече не са между живите - Георги Калоянчев, Тодор Колев, Иванка Гръбчева, Петър Попйорданов. Със специална панорама ще бъде отбелязана 85-годишнина на режисьора Никола Корабов, който през тази година ще получи и наградата на фестивала за цялостно творчество.
Журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма, ще бъде петчленно с председател Роб Ниллсън от САЩ. Българското присъствие в комисията ще бъде Петър Попзлатев.
В рамките на "Любовта е лудост" ще бъде направена премиерата на най-новия български филм - "Отрова за мишки" на Коста Буров.

No comments: