Friday 13 September 2013

Премиерът пак не отговори кой е предложил Пеевски за ДАНС


петък, 13.09.2013 г. 17:51:58                

Орешарски си тръгна обиден от парламента

Премиерът пак не отговори кой е предложил Пеевски за ДАНС

 Снимка: Дартс нюз, Архив
Премиерът Пламен Орешарски си тръгна обиден от парламента днес. Причината стана въпросът кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Министър-председателят даде брифинг в кулоарите на властта, но не пожела да отговори за пореден път, а вместо това каза: "Разбирам, че са свършили въпросите". На втори подобен въпрос малко по-късно Орешарски отново отсече: "Струва ми се, че свършихте с рационалните въпроси" и напусна веднага сградата на парламента.

От предложението на Пеевски за шеф на ДАНС вече минаха три месеца, но така и не стана ясно кой точно го е предложил за поста. По-рано днес зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че въпросът с избора му вече не е част от дневния ред на обществото. "Продължава да се върти една плоча, която интересува все по-малко хора.  Ако това ще ви успокои, аз предложих Делян Пеевски", каза Манолова в ефира на Нова телевизия.

Новото министерство тръгва за ЧНГ

Междувременно стана ясно, че до няколко месеца ще заработи новосъздаденото министерство на инвестиционното проектиране. "Очаква се то да докаже дали ще се справи добре със своите функции или не", обясни по време на парламентарния контрол Пламен Орешарски. Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова обаче изказа безпокойство, че ведомството все още не е структурирано и предложи на премиера да се откаже от него, защото според нея е излишно. Самият премиер не отхвърли риска министерството да не заработи добре, но уточни, че идеята е то да поеме част от работата на министрите и координацията в Министерски съвет.  

Новото ведомство ще отговаря за държавната политика при устройственото планиране на територията, както и при строителството и контрола върху него, за благоприятната среда за обитаване, кадастъра и картографията, нормативните актове в областта на благоустройството и проектирането, ясните норми и срокове за инвестиционните проекти, повече координация с местната власт и други.

No comments: