Friday 13 September 2013

Ханес Свобода: Голяма грешка на политиците е, че си мислят как могат да решат много проблеми за малко време




13 септември 2013 | 11:52 | Агенция "Фокус"

София. Политиците правят една голяма грешка, особено през последните 20 – 30 години, мислим си, че можем да решим много проблеми, за малко време. Това каза Ханес Свобода, председател на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, на конференция „Софийски разговори за Европа”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. "Трябва да се отървем от илюзията, че можем да се отървем от проблемите за кратко време. Скоро се навършват 100 години от Първата световна война. Трябва да се замислим, какво доведе до нея? Причината не е само една страна. Много държави смятат, че проблемите могат да бъдат решавани само с война. Имаме конфликти, за които трябва да се погрижим. Тук идва културата", каза Ханес Свобода.
Трансформацията е нещо нормално. Помислете си за историята на България. Имаше черен период, диктатура, влияние от един от вашите съседи. Не трябва да забравяме тези периоди. Не трябва да ги приписваме на една или друга партия. Европа съществува, с всичките си ограничения. Европа не може да замести националните политики, но може да помогне с ценности, съвети. В обществото трябва да се преследва консенсус. Културата трябва да бъде свободна.
Оптимист съм, защото Европа се развива и се учи да се справя с въпросите си. Имаме два проблема – икономиката и гражданските свободи и права. Европа трябва да действа на двата терена.
7.8% от населението на света е в Европейския съюз. Заедно можем да се борим за европейски права и свободи. Затова трябва да останем обединени, защото имаме какво да защитаваме – многообразието си. Не говорим за европейска култура, която е монохромна. Говорим за европейска литература. Няма европейска литература. В ЕС трябва да търсим от една страна икономическа стратегия, общи ценности, но в същото време имаме нужда от културното противопоставяне. Трябва да сме отворени, защото обединена Европа има нужда от многообразието на културата си. Европа има нужда от тази другост, посочи още Ханес Свобода.
Мария КАЛОЯНОВА

No comments: