Friday 13 September 2013

Ханес Свобода подкрепи #ДАНСwithme

13.09.2013 г.

Австриецът разкритикува 100-те дни управление на новата тройна коалиция

 Ханес Свобода
Председателят на групата на социалистите в европейския парламент Ханес Свобода остро разкритикува както правителството на Пламен Орешарски, така и цялата политическа система у нас.

Австриецът се срещна с блогърите Константин Павлов – Комитата, Асен Генов, преподавателят по право Христо Христев и юристът Димо Господинов. Височайшият чужд гост подкрепи протестите срещу кабинета на новата тройна коалиция и призова за незабавни реформи у нас.

Според Свобода главните проблеми на България са:

1. Фасадна демокрация

2. Мафиотизирана власт

3. Олигархични зависимости на управлението

4. Ниско ниво на медийна свобода


Това са основните дефицити на политическата и обществена система в България, задълбочили се болезнено по време на 100-дневното управление на кабинета Орешарски, допълни социал-демократът.

Свобода поиска открито от управляващите у нас да въведат нов избирателен кодекс.

Съгласен съм с протестиращите, че разделянето на политическа и икономическа власт е абсолютно необходимо, каза председателят на групата на социалистите в Европарламента, цитиран от страницата Noresharski.

На въпрос на OFFNews.bg какво е посланието му към лидера на ПЕС Сергей Станишев след срещата с протестиращите у нас, Ханес Свобода отговори:

Процесът на реформи трябва да продължи и БСП трябва да бъде начело на тези реформи, начело в борбата с олигархичните структури, в привличането на гражданското общество в позитивен диалог. Това е важно. Близостта между партиите и олигарсите трябва да бъде прекратена. Затова и съм благодарен на протестиращите.

Едно от главните действащи лица на срещата - Асен Генов, допълни казаното между тях на 4 очи с думите:

Акцентирахме и върху това, че е недопустимо управляващите и МВР да фасилитират, организират и настройват подкрепящите кабинета срещу протестиращите срещу него. Запознахме г-н Свобода и с актуалните социологически изследвания за обществените нагласи.

Преди това Ханес Свобода се срещна и с премиера Пламен Орешарски, определяйки разговора си с него като много полезен и открит.

"ГЕРБ се върна в парламента, а това е много важно, защото мястото на опозицията е точно там. Убеден съм, че ако правителството поеме отговорността си да разшири този диалог, и ако ГЕРБ е част от този диалог, както и ако гражданското общество участва, така важните за България реформи ще могат да бъдат осъществени. Почти не се сещам за европейски страни, където полицията да се е държала така въздържано на протести, които поне от формална гледна точка не са били легитимни", коментира Свобода, цитиран от БНТ.

No comments: